Minja Bogavac: Idem na proteste Srbija protiv nasilja, jer je naše društvo, ovog maja, prešlo sve moje crvene linije 1Milena Bogavac/Foto: N. Kovačević

Danas, u 18 sati se održava četvrti po redu protest Srbija protiv nasilja, koji je počeo kao reakcija na dva masovna ubistva u kojima je stradalo 18, a ranjeno 20 osoba.

Pitamo umetnice, umetnike, kulturne radnice i radnike idu li na ovaj protest, ako da šta ih pokreće, mogu li kultura i umetnost da pomognu da izađemo iz mraka u kome se ovo društvo nalazi.

Dramataturškinja i spisateljica Milena Minja Bogavac kaže da ide na proteste, da kultura i umetnost mogu uvek da pomognu , ali ne mogu same jer nastaju u društvu, a naše je ovog maja, prešlo sve crvene linije

„Idem na proteste Srbja protiv nasilja, jer je naše društvo, ovog maja, prešlo sve moje crvene linije. Poslednje linije do kojih mogu da idem, da bih sebe smatrala čovekom. U poslednjih deset godina, više smo puta dotakli dno, pa se pokazalo da ima i dublje… E, pa. Više sigurno nema. Ili bar niko od nas ne zaslužuje da sazna – kako je i šta je tamo, gde bi bilo i gore od ovoga, kaže Minja dodajući da iza te linije na kojoj smo sada počinje katastrofa.

„Čini mi se da iza ove tanke linije, ovog žileta po kome hodamo, počinje apsolutna katastrofa i rat. Kultura i umetnost, uvek mogu da pomognu: da se situacija razume, da se ljudi približe, okupe oko nekih vrednosti, da se postave pitanja i da se vežba empatija. Ipak, kultura i umetnost – ne mogu same. One nastaju u društvu, a društvo se vodi politikama. Želimo li da nas kultura spasava, prvo moramo da spasemo mi nju. Odnosno, da spasemo ono što je od ovog društva ostalo. Verujem u promene na bolje, zato što mislim da više ne može gore“, ističe Minja Bogavac.

Sve informacije u vezi sa protestom Srbija protiv nasilja pratite u Danasovom BLOGU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari