Minja Bogavac: Šabac poslednje uporište alternative svemu 1

Nikada se nisam pokajala što sam prihvatila da stanem na čelo Šabačkog pozorišta, izjavila je za portal NOIZZ direktorka tog pozorišta Minja Bogavac.

„Kako vreme prolazi, čini mi se da je to bila jedna od boljih odluka u mom životu. Mnoge stvari koje su mi pre godinu dana izgledale kao zastrašujuća viša matematika ili horor kafkijanskog tipa, danas mi deluju rešivo i savladivo“, rekla je ona.

„Za mene lično, sloboda je kad si slobodan od kapitalizma… A u praksi, „slobodan grad“ znači da je Šabac ostao poslednje uporište alternative svemu što se događa u Srbiji danas“, rekla je ona.

„Kao neko ko živi na relaciji Beograd-Šabac, jasno vidim razliku: u Šapcu se lepše diše! Život je veseliji, sadržajniji, manje je pritiska i nervoze. Naravno da i ovde ima problema, ali za Beograd – Šabac je Zapad. U geografskom, kao i u kulturološkom smislu“, ocenila je ona.

„Kao što smo nekad govorili da „Beograd nije Srbija“, u smislu da život u Beogradu, nije reprezentativan pokazatelj života u ostatku države, sada istu stvar možemo reći za mali, bezobrazno drugačiji Šabac… U Beogradu, na obali Save, raste čudovište zvano BG H2O… U Šapcu, na istoj reci, pravi se park: obala se urejuje tako da istovremeno predstavlja zaštitu od poplava, i veliku zelenu površinu za odmor, rekreaciju i uživanje“, navela je ona.

„U Beogradu, protestujemo protiv izgradnje turističke žičare na najznamenitijoj istorijskoj lokaciji. U Šapcu, gradjani sami odlučuju šta će izgraditi ili popraviti od svog poreza na imovinu… U Šapcu, gradski trg je ružičast, ima otvorenu galeriju, igralište za decu i malu scenu; to je centar gradskog života, mesto okupljanja i agora na kojoj se organizuju različiti programi, koncerti, predstave, tribine“, rekla je Minja Bogavac.

Ona je naglasila da Šapčani ulažu 7 odsto svog budžeta u kulturu, što je i do deset puta više od ostatka države i da grad ima „savršeno funkcionalnu infrastrukturu i ustanove kulture: pored pozorišta, tu je i Biblioteka – najbolja i najlepša u Srbiji“.

„Tu je Narodni muzej sa modernom stalnom postavkom i nizom zanimljivih izložbi, programa i predavanja. U okviru Muzeja radi i Muzej šabačkih Jevreja, smešten u renoviranu zgradu Sinagoge, idealnu za tribine, promocije, stručne skupove, radionice i performanse“, dodala je ona.

„Ove godine, pokrenuli su internacionalni festival omladinskih scena, pa je Mišar neverovatno mesto: selo koje ima internacionalni pozorišni festival! Šabac još ima Scenu Maska, koju vode prvaci Šabačkog pozorišta i školu glume „Veselo majmunče“, u kojoj rastu divni ljudi i umetnici“, navela je Minja Bogavac.

„Budući da u kulturnom životu Šapca, učestvujem iznutra, moram da kažem da nije u pitanju „spontani procvat“, već deo brižljive politike koja kulturu stavlja u centar razvoja grada. Upravo se radi na gradskoj strategiji za kulturu, dokumentu koji će biti dostupan svoj zainteresovanoj javnosti, a kojim se odredjuju pravci razvoja kulture grada u narednom periodu. Taj dokument biće centralna tačka opšte strategije razvoja grada. Dakle, ovo je grad čiji razvoj počiva na kulturi. Kultura je prioritet, a ne malo polje za razonodu i pranje novca“, naglasila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari