Miša Blam dobio ulicu u centru Niša na predlog Nišvila 1Foto: Ivan Grlić

Skupština grada Niša usvojila je predlog Nišvil džez festivala da jedna ulica u gradu ponese ima istaknutog umetnika – kontrabasiste, kompozitora, pedagoga i publiciste Mihaila Miše Blama. Odluka je ozvaničena danas u Službenom listu grada Niša.

Ime Miše Blama poneće nekadašnja Skopljanska ulica koja se nalazi u blizini Simfonijskog orkestra i Sinagoge.

U obrazloženju koje je Nišvil podneo Komisiji za imenovanje ulica i trgova Grada Niša, navedeno je da je Miša Blam dao nemerljiv doprinos razvoju džeza u Srbiji ali i u Nišu – još od prvih izdanja džez festivala u Nišu osamdesetih godina prošlog veka pa sve do smrti 2015. godine. Mihailo Blam je na Nišvilu bio i učesnik – muzičar, kompozitor, voditelj tribina i programa, predavač na radionicama, a 2010. godine je dobio nagradu za životno delo koju Nišvil dodeljuje najistaknutijim džezerima sa ovih prostora.

Nišvil se nada da će se i Mišin rodni Beograd na sličan način odužiti velikom umetniku, tako što će jednu ulicu na njegovom voljenom Dorćolu nazvati njegovim imenom, kada je već propušteno da bude sahranjen u Aleji velikana, navodi se u saopštenju ovog festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari