Mišelu Uelbeku dodeljena Legija časti 1Foto: EPA/ ANDREU DALMAU

Kontroverznom francuskom književniku Mišelu Uelbeku dodeljena je Legija časti.

Ovo ugledno francusko državno priznanje uručilo mu je francuski predsednik Emanuel Makron na prijemu u Jelisejskoj palati, javljaju elektronski mediji koji su zabeležili da je među zvanicama bio i bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi. Uoči dodele priznanja bivša prva dama Pete republike Karla Bruni Sarkozi objavila je na svom Instagram profilu fotografiju sa prošlogodišnjeg venčanja Mišela Uelbeka sa njegovom sadašnjom ženom Lisis uz komentar „Hvala vam što ste nam dopustili da uživamo u vašoj sreći.“

Kritika je Uelbekove romane često karakterisala kao vulgarne, pamfletske, pornografske, a zbog stavova koje je iznosio u njima i svojim intervjuima optuživali su ga da je rasista, ženomrzac i islamofob. Zbog antiislamskih stavova i optužbi za izazivanje rasne i verske mržnje dospeva 2005. na sud. Pozivajući se na proklamovanu slobodu govora, sud ga je oslobodio optužbi

Svi francuski mediji preneli su ovu vest uz opširne tekstove o piscu i njegovom društvenom angažmanu, ali ova vest je ostala u senci tragičnog požara u Bogorodičinoj crkvi u Parizu.

– Ovaj pisac izaziva divljenje i kontroverzne reakcije. Uelbek se ne pojavljuje često na televiziji i u javnosti. Pre bi se moglo reći da je povučen i diskretan. On je nesumnjivo veoma zanimljiv, intrigantan i provokativan pisac. Retko je talentovan, svoj, osobit. Svako njegovo delo izaziva pažnju i polemiku. Mislim da je snimio zbivanja u francuskom društvu o kojima govori sa sarkazmom, ironijom i njemu svojstvenim ubitačnim humorom. Da li je predvideo dolazak žutih prsluka? Možda u širem kontekstu, ali je izvesno ukazao na probleme sa kojima se zemlja suočava i na mogućnost da se Francuska od društva koje je težilo socijalnoj pravdi, transformiše u surovo neoliberalno društvo – kaže Borjanka Milatović, saradnica Danasa koja živi u Francuskoj.

Na srpskom jeziku

U Srbiji su dela Mišela Uelbeka veoma čitana. Izdavačka kuća Booka objavila je naslove „Platforma“, „Lanzarote i drugi tekstovi“, „Pokoravanje“, „Proširenje područja borbe“, koje je napisao zajedno sa Bernarom Anri Levijem, „Elementarne čestice“, „Karta i teritorija“. Uelbekov poslednji roman „Serotonin“ objavljen je kao treći prevod u svetu samo nekoliko meseci posle objavljivanja u Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari