Iranski ambasador u Parizu sutra pozvan na razgovor posle napada Irana na Izrael 1Foto: EPA-EFE/SEM VAN DER WAL

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne (Stephane Sejourne) izjavio je da će sutra pozvati iranskog ambasadora u Francuskoj kojem će uputiti „oštru poruku“ posle iranskog napada na Izrael tokom prethodne noći.

„Za sutra sam zamolio službu ministarstva spoljnih poslova da pozovu iranskog ambasadora da mu se prenese oštra poruka“, rekao je večeras Sežurne za tamošnju javnu televiziju Frans 2 (France 2).

Francuski ministar je rekao da se ne smeju zameniti uloge.

„Iranci su napali Izrael. Od 1979. Iran stavlja mržnju protiv Izraela u srce svoje diplomatije“, dodao je Sežurne.

Kako je prenela agencija Frans pres, Teheran je tokom dana saopštio da je pozvao ambasadore Velike Britanije, Francuske i Nemačke da protestuju zbog „neodgovornih stavova pojedinih zvaničnika tih zemalja u vezi sa odgovorom Irana na niz akcija izraelskog režima protiv građana i interesa Irana“.

Prema izraelskoj vojsci, Iran je u noći između subote i nedelje lansirao „300 dronova ubica, balističkih i krstarećih raketa“.

Francuska je presrela nekoliko projektila kako bi zaštitila francuske baze u regionu, u Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Iraku, rekao je Sežurne i dodao da je Francuska to učinila jer je „akter u regionalnoj bezbednosti“.

Prema njegovim rečima, iranski napad nije samo ugrozio Izrael, već je narušio bezbednost francuskih snaga i narušio vazdušni prostor arapskih partnera.

Sežurne je pozvao na smirivanje napetosti u tom regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari