Mobilna aplikacija za snalaženje u kulturnoj "geografiji" Beograda 1Foto: Bojan Cvejić

Umetnička asocijacija Prototip je krajem 2020. godine lansirala mobilnu aplikaciju pod nazivom „Mapped Culture“ namenjenu svim ljudima zainteresovanim za kulturu i umetnost.

Aplikacija korisnicima nudi funkcionalnu mapu Beograda sa lokacijom svih naših najvažnijih muzeja, kao što su Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Istorijski muzej Srbije i mnogi drugi.

– U narednoj fazi razvoja aplikacija će ponuditi i druge kulturne institucije, poput galerija, kulturnih centara i drugih mesta na kojima se svakodnevno događa zanimljiv program –  kaže za Danas Goran Dragaš, jedan od osnivača asocijacije Prototip. On dodaje da će korisnici pored same mape, na aplikaciji moći da nađu osnovne informacije o muzejima i trenutnim programima koje se u njima dešavaju.

– Uz veoma jednostavan alat i interfejs koji je lak za korišćenje, svi korisnici će, uz nekoliko dodira prsta, imati sve potrebne informacije o kulturnom nasleđu, izložbama i različitim projektima posvećenim srpskoj umetnosti i istoriji –  ističe Dragaš. On podseća da se prakse svih svetskih metropola, koje su istovremeno turistički centri i promoteri kulture, ogledaju između ostalog i u pružanju informacija turistima ali i svim zainteresovanim ljudima o najvažnijim kulturnim dešavanjima, muzejima i mestima na kojima se može videti kvalitetan kulturni sadržaj.

– Ove informacije nisu važne samo za turiste, već i za lokalnu zajednicu i nosiće kulturne scene jer im na ovaj način omogućavaju da budu vidljiviji i pokažu sve svoje vrednosti – podseća Dragaš.

Prema njegovim rečima, umetnička asocijacija Prototip je dosad mapirala najznačajnije beogradske muzeje u kojima se može videti blago od praistorije do novije savremene umetnosti, ali je plan da se u budućnosti mapira  kulturna ponuda i drugih većih gradova u zemlji – Novog Sada, Niša, Kragujevca.

– Mapa će korisnicima pružiti sve potrebne informacije o lokacijama muzeja, radnom vremenu, kontakt podacima i veb stranicama. Aplikacija je razvijena uz podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj ali i mnogobrojnih pojedinaca i ustanova koje su se uključile u ovaj projekat. Planirano je da se spisak izložbi i događaja neprestano ažurira. Aplikacije je dostupna na srpskom i engleskom jeziku a po potrebi se može proširivati na druge jezike. Ovom mobilnom aplikacijom se poboljšava turistička i kulturna ponuda našeg grada, informiše lokalno stanovništvo o najznačajnijim izložbama i postavkama, dok se ljudima koji se profesionalno bave turizmom pruža šansa da jednostavno i lako dođu do pravovremenih informacije o muzejskim izložbama i postavkama – zaključuje Goran Dragaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari