Moguće odlaganje dodele Oskara? 1Foto: EPA/ SILAS STEIN

Američka filmska akademija razmišlja o odlaganju 93. dodele Oskara, zakazane za 28. februar 2021. godine, piše Varajeti.

Prema neimenovanim izvorima tog filmskog časopisa, formalna odluka još nije doneta, niti ima konkretnih predloga o eventualnom novom terminu. Akademija je odbila da komentariše tu informaciju.

Akademija je nedavno objavila nova pravila za podobnost filmova za ulazak u trku za nominacije, uslovljenih pandemijom korona virusa.

Predsednik Akademije Dejvid Rubin tada je izjavio da je još rano prognozirati da li će i sama ceremonija, koju direktno prenosi ABC, biti promenjena.

Prema dosadašnjim pravilima, filmovi moraju imati najmanje sedmodnevno bioskopsko prikazivanje na području Los Anđelesa do 31. decembra da bi se uopšte kvalifikovali za trku za Oskara.

Ove godine, međutim, i filmovi prikazani digitalno mogu biti nominovani, pod uslovom da je njihov produkcijski studio imao ranije utvrđeni plan bioskopske projekcije.

Nova pravila omogućavaju i da filmovi mogu da budu prikazani u bioskopima u Njujorku, Čikagu, Majamiju… umesto samo u Los Anđelesu.

Uprkos smanjenju broja gledalaca prenosa ceremonije dodele Oskara i neuspešnih pokušaja da reformiše taj šou, Američka filmska akademija ostvaruje enormnu zaradu od TV prenosa, a prema medijskim izveštajima, ABC je platila 2017. godine 80 miliona dolara za prava na prenos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari