momo kaporFoto: Zadužbina Momo Kapor

Zadužbina “Momčilo Momo Kapor” će tradicinalno i ove godine, na dan rođenja našeg književnika i slikara 8. aprila dodeliti nagradu za književnost.

Žiri u sastavu: Radmila Stanković, Muharem Bazdulj i Vule Žurić odlučili su koja dela ulaze u najuži izbor, a odluka o ovogodišnjem laureatu će biti doneta sredinom marta.

„Sa zadovoljstvom objavljujemo imena književnika i romana, koji su ušli u uži izbor za nagradu za književnost Momo Kapor: ‘Poslije zabave’ Steve Grabovca, ‘Pakrac’ Vladana Matijevića, ‘Niotkuda s ljubavlju’ Đorđa Matića i ‘Pesma o tri sveta’ Vladimira Pištala“, saopštili su članovi žirija.

Cilj Zadužbine je da podrži književnike koji su u današnjem vremenu pojava kakva je bio Momo Kapor, tako da će žiri pažljivo odabrati i proglasiti sedmog laureata za književnost koji će se naći među eminentnim književnicima koji su do sada dobili nagradu, i to: Emir Kusturica, Peter Handke, Dragan Jovanović Danilov, Labud Dragić, Nele Karajlić i Vesna Goldsvorti.

Prošlogodišnja laureatkinja nagrade Momo Kapor je Snežana Petrović

Nagrada za književnost Momo Kapor - 4 romana u užem izboru 1
Foto: Anja Zelić

Nagrada Momo Kapor za književnost ne samo da pruža priznanje talentovanim piscima, već služi i kao podsticaj za dalje istraživanje i stvaranje. Ona je simbol podrške kreativnosti i kulturnog bogatstva.

Zadužbina „Momčilo Momo Kapor” je osnovana nakon Momine smrti i već 14 godina radi sa ciljem da trajno čuva i neguje uspomenu na našeg velikog pisca i slikara, koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, istoriji umetnosti i kulturi, uopšte.

U srpskoj književnosti je bio prisutan više od tri decenije, a bio je jedan od najpoznatijih i najčitanijih srpski pisaca, uz čija dela su stasale mnoge generacije.

Moma je postao svojevrsni fenomen u jugoslovenskoj književnosti 1975. godine, kada je objavio svoj prvi roman “Foliranti” i od tada su se nizala brojna književna remek dela, a neka od njih su ekranizovana ili su deo pozorišnih repertoara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari