Mračna komedija o postkomunističkom društvu 1Foto: Promo

Posle svetske premijere u glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Lokarnu (Švajcarska), i srpske, 25. avgusta na zatvaranju Dunav Film Festa u Smederevu, novi film “Nebesa” Srđana Dragojevoća biće prikazan i na Asian Contents & Film Market festivalu u Busanu, u Južnoj Koreji.

Kako je danas objavila organizacija Europien Film Promotion  ovogodišnje izdanje južnokorejskog festivala biće održano od 11. do 14. oktobra.

Dragojevićeva neobična i provokativna priča o izazovima hrišćanstva u 21. veku, koja kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike, zasniva se na prozi francuskog pisca Marsela Emea (1902-1967).

Reč je o tri Božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vreme, onako kao u vreme ranog hrišćanstva, a likove glavnih junaka igra regionalna glumačka ekipa – Srđan Todorović, Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Nataša Marković, Anđelka Prpić, Miloš Samolov, Nikola Pejaković, Ana Mandić…

Zanimljivo je da je preporuku za Dragojevićev film proletos dao jedan od najuticajnijih filmskih časopisa, Screen Daily, u sveobuhvatnom tekstu grupe autora nazvanom „42 evropska filma koji će privući direktore filmskih festivala“ (42 European films to tempt festival directors in 2020).

U odeljku koji je Screen Daily posvetio „Nebesima“, autori su istakli da ova mračna komedija pruža nekonvencionalan pogled na tranziciju u postkomunističkom društvu, a sastoji se iz tri priče koje su smeštene u 1993, 2001. i u 2026. godinu.

Dragojevićevo ostvarenje bilo je jedno od samo šest filmova iz Centralne i Istočne Evrope koji su preporučeni u tekstu prestižnog svetskog časopisa.

U autorskoj ekipi “Nebesa” su i direktor fotografije Dušan Joksimović, montažer Petar Marković, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja je Tatjana Strugar, a producent filma je kuća Delirium.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari