Muzičke traume, Eho i Neputovanja za početak 1

Ovogodišnji, 15. Evropski festival animiranog filma Balkanima biće održan od 2. do 6. oktobra u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu.

Tokom pet dana festivala biće prikazano preko 160 animiranih filmova iz više od 25 zemalja Evrope. Svaki dan, festivalski takmičarski program otvoriće po jedan animirani film iz domaće animirane kinematografije, izuzev trećeg dana koji će započeti filmom III poljske autorke Marte Pajek koji je privukao veliku pažnju na festivalu u Kanu. Na Balkanimi će biti prikazana tri srpska ostvarenja koja su do sada osvojila nagrade na značajnim internacionalnim festivalima: „Muzičke traume“, reditelja Miloša Tomića, „Eho“ u režiji Boriše Simovića i Koste Rakićevića, kao i film „Neputovanja“ autorskog tima koji čine Nikola Majdak i Ana Nedeljković, za koji je juče stigla vest da ispunjava uslove da bude nominovan za Oskara. Od nagrađivanih autora iz regiona, u takmičarskom programu su i slovenački film „The Box“ Dušana Kastelice, kao i „Biciklisti“ hrvatskog autora Veljka Popovića koji je nagrađen u Anesiju. Novina Balkanime jeste da će se od ove godine dodeljivati nagrada za najbolji srpski animirani film, a u konkurenciju ulaze ostvarenja iz svih kategorija (autorski i studentski filmovi i animirani spotovi). Planirano je da nagradu za najbolji domaći film svake godine dodeljuje po jedan inostrani član žirija, a ove godine tu čast će imati hrvatski teoretičar animiranog filma Nikica Gilić.

Međunarodni žiri za glavni takmičarski program radiće u sastavu: Sebastian Sparer (Francuska), Dimitrije Vojnov (Srbija) i Martina Meštrović (Slovenija). Selekcija filmova predstavlja presek najznačajnijih animiranih ostvarenja iz prethodne godine, od kojih su mnoga osvojila nagrade na prestižnim festivalima.

U studentskom takmičarskom programu biće prikazana 44 animirana filma, od toga četiri koja su nastala kao diplomski i master radovi Fakulteta primenjenih umetnosti. Dva srpska studentska animirana filma deo su nastavka projekta Radiovizija, koji je i prethodne godine prikazan na Balkanimi. Studentski program takođe ima međunarodni žiri koji čine: Katrin Novaković (Hrvatska), Vojin Vasović (Srbija) i Žarko Ivanov (Makedonija).

U okviru dečjeg takmičarskog programa planirane su dve projekcije, jedna za decu od 2 do 6 godina, i druga, za decu od 6 do 12 godina. Odluku o najboljem dečjem filmu doneće žiri sastavljen od petoro dece koja pohađaju radionicu za animirani film u DKCB.

Festivalski program započeće otvaranjem izložbe o animiranim filmovima domaćih autora. Publika će imati jedinstvenu priliku da vidi crteže, skice, 3D modele, scenografije, lutke i druge materijale koji prikazuju kompleksan proces rada na animiranom filmu. Na izložbi će biti prikazani radovi iz filmova „Muzičke trauma“, „Eho“, „Neputovanja“, ali i studentski filmovi i animirani filmovi iz programa Radiovizija.

Ceremonija svečanog otvaranja zakazana je za 2. oktobar u 20 časova. Poslednjeg dana festivala, u subotu 6. oktobra, biće prikazani nagrađeni filmovi.

Reči nisu dovoljne

U okviru pratećeg programa Paola Bristot predstaviće savremenu italijansku animaciju. Sebastian Sparer prikazaće nagrađene animirane filmove sa Anesi festivala iz 2018. godine a Dimitrije Vojnov, dramaturg i član žirija, održaće predavanje pod nazivom „Reči nisu dovoljne – scenario za animirani film“. Vojnov će analizirati poznate primere iz istorije animiranog filma i govoriti o mogućnosti pisanog scenarističkog predloška, uz poziv publici da učestvuje u polemici. Drugo predavanje, pod nazivom „Što nakon Zagrebačke škole crtanog filma?“ održaće član žirija Dr Nikica Gilić sa Sveučilišta u Zagrebu.

Revijalni programi

Pored takmičarskog, planirani su revijalni programi Panorama evropskog animiranog filma i Panorama balkanskog animiranog filma, koja donosi zanimljiv presek ostvarenja balkanskih zemalja iz prethodne godine. Osim toga, po prvi put, publika će moći da prisustvuje delu revijalnog programa u okviru kog će se projektovati animirani video spotovi iz raznih zemalja, uz muziku i druženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari