Na ovom koncertu publika će imati nesvakidašnju priliku da čuje uživo kompozicije koje su korišćene u kultnim filmovima „Sjaj“ i „Bal na vodi“, a biće to „Koncert za klavir i orkestar br. 3 u d-molu“ Sergeja Rahmanjinova i „Hora staccato“ Grigorasa Dinikua.

– Naš orkestar čine mladi ljudi jer naša misija i jeste da angažujemo mlade talentovane muzičare pa je prirodno da na gostovanja pozivamo kao soliste mlade svetske muzičare, a Evelin Berezovski je svakako pijanistkinja koja je u poslednjih nekoliko godina koncertirala sa značajnim orkestrima širom sveta. Kada je repertoar u pitanju, pored ličnih afiniteta, a za mene su svakako 2. i 3. Klavirski koncert najbolja Rahmanjinovljeva dela, uvek ga kreiramo imajući u vidu i publiku, tj. da dela na našem repertoaru duže vreme nisu izvođena u pojedinim sredinama – izjavio je za list Danas maestro Predrag Gosta.

Upravo čuveni Treći koncert Rahmanjinova publika u Novom Sadu nije bila u prilici da čuje uživo više od jedne decenije.

Evelin Berezovski je rođena u Moskvi 1991. godine. Sa pet godina je počela da svira klavir, a sa sedam da pohađa časove u Perslovoj školi muzike. Studirala je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu s Hamišom Milnom, sa Eliso Virsaladze u Italiji, a trenutno studira na fakultetu „Ecole Normale Cortot“ kod prof. Rene Šeresevske. Evelin javno nastupa od svoje sedme godine, a prvi put svira s orkestrom s 11 godina izvodeći Mocartov Klavirski koncert K. 415. Dobila je prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Lanji sir-Marnu 2012. godine. Takođe, osvojila je i nagradu publike, nagradu gradonačelnika i studentsku nagradu Pariskog konzervatorijuma. Od 2015. Evelin je, pored brojnih resitala širom Evrope, nastupala i s orkestrima među kojima su: londonski „Musical Arts“ pod palicom DŽona Landora, sa Simfonijskim orkestrom Eshedea (Holandija), sa Tokijskim Mocartovim sviračima kojima diriguje Fransoa-Gzavije Rot, orkestom „Musica viva“ i Aleksanderom Rudinom, Tajlandskim simfonijskim orkestrom i Severnočeškim filharmoničarima, oba pod upravom islandskog dirigenta Gudnija EmIlsona, kao i s Letonskim nacionalnim simfonijskim orkestrom.

Na programu će, pored već navedenih dela, biti: D. Kabalevski: Uvertira iz opere „Kola Brenjon“, A. Simić: „Grad u kojem je stalo vreme“, A. Hačaturjan: Valcer iz svite Maskarada i A. Makris: Moto perpetuo.

Oba koncerta, i na Kolarcu i u Sinagogi počinju u 20 sati. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 300 i 500 dinara, a za novosadski koncert u Muzičkoj omladini Novog Sada radnim danima od osam do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta u Sinagogi. Cena karte je 500 dinara, s tim što članovi MONS-a imaju 50 odsto popusta.

U fokusu mladi talenti

Novi simfonijski orkestar „Makris“ svoj prvi koncert priredio je pre nešto više od dve godine – 31. januara 2015. Osnivač i umetnički direktor orkestra je dirigent Predrag Gosta, a orkestar okuplja prvenstveno mlade talente i ujedno je zvaničan orkestar Nove beogradske opere osnovane pre tri godine. Ovaj ansambl deluje pod pokroviteljstvom Fondacije „Makris“ iz SAD-a, te stoga nosi ime američkog kompozitora grčkog porekla Andreasa Makrisa (1930-2005).

Fondacija „Makris“, sa sedištem u Vašingtonu, radi na očuvanju muzičke zaostavštine Andreasa Makrisa i pomaže razvoj mladih talenata. Zahvaljujući njima, Nova beogradska opera i Studio za ranu muziku dobili su na korišćenje novo italijansko čembalo, kamerne orgulje, barokne timpane i druge instrumente, kombi za prevoz, a više mladih umetnika primilo je školarine koje su im omogućile da se usavršavaju na majstorskim radionicama u Beogradu, Rusiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u i Austriji.

NSO „Makris“ posebnu pažnju poklanja istorijskoj interpretaciji, te zavisno od repertoara svira na savremenim ili istorijskim instrumentima, ili koristi određene elemente koje približavaju interpretaciju vremenu kada je muzika nastala.