Muzika kao osvežena verzija tradicije: Alba Karmona, umetnica "novog flamenka", povodom gostovanja na festivalu Todo Mundo 1foto promo

 

Muzika Španije se često izjednačuje sa flamenkom. Za publiku u Srbiji, a verovatno i drugde – to je uobičajeni doživljaj ili uslovni refleks. U pitanju je muzika koja zrači emotivnošću, strašću i ritmičnošću, pa ne čudi što je stekla toliku popularnost i prepoznatljivost. Podrazumeva se da je flamenko obožavana i pažljivo negovana „domaća životinja” u Španiji, tako da je i Alba Karmona (Carmona; 1984), umetnica „novog flamenka”, sa pomenutim muzičkim žanrom veoma bliska.

– Od malena sam kod kuće slušala ovu muziku. To je deo moje kulture. Izvorna muzika i narodna poezija imaju posebnu moć i u sebi nose istinu koja na mene duboko utiče i sa kojom se poistovećujem.

Alba Karmona dolazi prvi put u Srbiju, u Beograd, gde će 22. septembra održati koncert u Jevrejskom kulturnom centru, u okviru druge večeri 11. festivala Todo Mundo, odmah nakon koncerta austrijskog kvarteta harmonika Belofour.

Albu krasi uzbudljiv, pokretljivi vokal, a osim pevanja, od nje se po pravilu može očekivati i poneki telesni flamenko-pokret.

Iako se dešava da na nastupima uzme i gitaru u ruke, u Beogradu ćemo u toj ulozi slušati pre svega Hesusa Gerera (Jesús Guerrero; 1985), istaknutog flamenko gitaristu.

Rođena i odrasla u Barseloni (Katalonija), Alba je zapravo poreklom iz Andaluzije (grad Malaga), oblasti u Španiji koja se, opet, često izjednačuje sa flamenkom.

Rano se zbližila sa muzikom i plesom i to najpre u najbližem, porodičnom okruženju.

– Naša kuća je uvek bila ispunjena flamenkom i umetnošću uopšte. Moja majka je plesala kada je bila mlada, a u kraju u kom smo živeli, imala je akademiju. Sa njom sam počela da igram i da otkrivam flamenko. Zavolela sam tu muziku. Katalonija je, takođe, deo mene i onoga što pevam, jer sam tu, u svom rodnom mestu, počela da studiram i razvijam karijeru. Sva raznolikost koju Barselona ima, kao i broj projekata koje sam tu ostvarila i u kojima sam imala sreću da učestvujem, definisali su moj način pevanja. Katalonija je bila ključna za moj razvoj kao pevača. Verovatno bi mi stil pevanja bio drugačiji da nisam tu odrasla.

Alba je sjedinjena sa tradicijom, ne samo kao pevačica i plesačica, već i kao kompozitorka i autorka stihova.

Pritom, otvorena je za razne uticaje, koji se uglavnom odnose na hispansku i latinoameričku kulturu, dakle na jedan širi, istorijski i kulturološki povezani prostor.

U tom smislu, muzika koju izvodi i stvara, mada sa korenima u tradiciji, jeste osvežena, „promenjena”, proširena, usložnjena verzija tradicije.

– Tradicionalna španska muzika je moja polazna tačka. Dok radim na pesmama, nikada ne razmišljam o tome u kom pravcu želim da ih usmerim, ali uvek su prisutne spone sa nekom drugom narodnom muzikom, a do rođenja konačnog zvuka dolazim sasvim spontano, pritom obično radeći istovremeno na melodiji i tekstu, zajedno ih stvarajući. Za mene je srž svake pesme u poeziji, u poruci stihova, i to jeste dobra osnova za potonje osmišljavanje organskog aranžmana. Središnja tema mojih pesama je ljubav i svi njeni aspekti. Za mene je ljubav najvažnija stvar u životu. To je najjače svetlo.

Priča o ljubavi u Albinom slučaju podrazumeva i onaj uzvišeni oblik – spoj dve umetničke duše i na sceni i u svakodnevnom životu.

Jer, Alba i Hesus jesu i izvanredan muzički duo i ostvareni bračni (i roditeljski) par.

– Sa Hesusom sam počela da sarađujem 2018, kada smo izdali moj prvi solo album Alba Carmona. On je bio producent u procesu rada, a u pojedinim pesmama mi je pomogao i svojim kompozitorskim rešenjima. Veza i način na koji se u muzici međusobno razumemo oduvek je potpun, celovit. Hesus je čovek i muzičar sa kojim sam, u svojoj pevačkoj karijeri dugoj preko 20 godina, ostvarila najsnažniju scensku povezanost. Tako nešto nije lako pronaći. Naša veza je prirodan rezultat svega toga i uvek pronalazim nove stvari među nama dvoma, kao i u svakoj pesmi koju sviramo. Hesus je svestran muzičar istančanog ukusa i pravi virtuoz na svom instrumentu. On je istinski stručnjak za flamenko, kako u ulozi soliste, tako i kao pratilac pesme i plesa, ali beskrajna je i njegova sposobnost da se kao muzičar prilagodi drugim žanrovima.

Alba, u saradnji sa Hesusom, uveliko singlovima najavljuje svoj drugi album.

Pesme „Yo Canto”, „Tu Amor Es Como Un Veneno” i, najnovija, „La Bruja” (Veštica) naći će se u raznolikom koncertnom programu, koji španski duo sprema za nastup u Beogradu.

– Pored naših pesama, izvešćemo i numere drugih autora koji su jasno uticali na nas. Proći ćemo kroz mnoge emocije i raspoloženja: ljubav, radost, humor… Publika će biti aktivan deo tog koncerta. Jedva čekamo da predstavimo našu muziku u Srbiji!

Neobična i zavodljiva muzika sveta

Muzika puna pokretljivosti, energije i plesnih elemenata obeležiće jedanaesto izdanje festivala Todo Mundo, koji je prepoznatljiv kao prostor i vreme za neobičnu i zavodljivu muziku sveta (world music).

Festival će biti održan u Beogradu, od 21. do 23. septembra, na nekoliko lokacija.

Obuhvatiće pet koncerata, nastup DJ-a i međunarodnu konferenciju na temu „Tradicija danas, u muzici sveta”.

Prvo festivalsko veče („Razmrdavanje”), u klubu Zappa Baza, otvoriće tzv. pustinjski bluz i svetski priznati muzičar iz Malija, Vje Farka Ture sa svojim trijom, a do kraja večeri će DJ Killo Killo iz Novog Sada veseliti publiku uz raznovrsnu muziku sa afričkog kontinenta.

Drugo veče („Gradske priče”) u Jevrejskom kulturnom centru, obeležiće nastupi nesvakidašnjeg kvarteta harmonika – sastava Belofour iz Austrije – kao i flamenko dua Albe Karmone (vokal) i Hesusa Gerera (gitara) iz Španije.

Treće veče („European Folk Day”) protećiće u znaku proslave Evropskog dana narodne umetnosti, a nastupiće mađarska grupa Erdőfű i Janusz Prusinowski Kompania iz Poljske, dva vrhunska sastava kada je reč o interpretaciji tradicionalne mađarske odnosno poljske muzike.

U sklopu proslave Evropskog dana narodne umetnosti, istog dana (23. septembar) biće održana međunarodna konferencija, u RTS klubu – Galerijskom prostoru Radio Beograda.

Još jednim segmentom programa, koji je zatvorenog tipa, festival Todo Mundo nastavlja saradnju sa Katedrom za etnomuzikologiju FMU i organizuje razgovor članova grupe Erdőfű i studenata etnomuzikologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari