Od pustinjskog bluza do flamenka: Novo izdanje festivala Todo Mundo u Beogradu 1foto: Todo Mundo Promo

Jedanaesto izdanje festivala „Todo Mundo” donosi pet koncerata, di-džej nastup i međunarodnu konferenciju. Biće održan u Beogradu, od 21. do 23. septembra 2023.

Prelaz iz leta u jesen, u glavnom gradu Srbije, biće i ove godine obeležen festivalom „Todo Mundo”, i to koncertima na dve lokacije i međunarodnom konferencijom. Programski, dani su koncipirani i imenovani kao: Razmrdavanje, Gradske priče i European Folk Day.

Već smo navikli da na ovom festivalu redovno slušamo bisere „muzike sveta” (world music), iz krajeva koji su pre novog doba umreženog internetom bili nazivani egzotičnim. Ove godine, glavna zvezda festivala je Vje Farka Ture (Vieux Farka Touré) iz Malija, umetnik koji uveliko nastupa na svim kontinentima, sa aktuelnom turnejom u trajanju od preko šest meseci, pri čemu su već rasprodati koncerti u Engleskoj zakazani za maj 2024. Magazin „Rolling Stone” je pet zvezdica dodelio najnovijem Vjeovom albumu „Les Racines” (Koreni), još jednom sjajnom izdanku tzv. pustinjskog bluza.

Sin legendarnog malijskog muzičara ali adddrea, Vje će otvoriti 11. izdanje festivala „Todo Mundo” nastupom u Zappa Bazi, u četvrtak, 21. septembra. Nakon koncerta njegovog trija, publiku će dodatno razmrdati jedan od najangažovanijih domaćih di-džejeva u krugu onih koji su inspirisani etno zvukom – DJ Killo Killo (Vojislav Malešev) iz Novog Sada. Njegov set će obuhvatiti afrobit, etiopski džez, kao i nove, moderne teme inspirisane Afrikom.

Preostale dve večeri biće održane u Jevrejskom kulturnom centru „Oneg Šabat”, 22. i 23. septembra. Veče Gradske priče otvoriće bečki kvartet harmonika Belofour, čija je muzika inspirisana kako samim Bečom, tako i Balkanom, tangom, klasičnom i džez muzikom, donoseći vrhunsku umetnosti, virtuoznost i zabavu! Biće to njihov premijerni nastup u Srbiji, što važi i za koncerte ostalih stranih umetnika na ovogodišnjem festivalu, pri čemu je u nekim slučajevima reč o premijerama u regionu.

Jedna od svakako najpopularnijih „egzotičnih” muzika je flamenko iz Španije, odakle nam stalno stižu neka nova imena, izvođači i autori. Na festivalu „Todo Mundo” će svoj pristup flamenku i drugim hispanskim i latinoameričkim žanrovima predstaviti duo pevačice Albe Karmone (Carmona) i gitariste Hesusa Gerera (Jesús Guerrero), koji će nam ujedno pokazati zašto u Evropi raste interesovanje za njihov duo.
Plesni karakter muzike jeste očigledno obeležje ovogodišnjeg „Todo Munda”. To važi i za poslednje veče, tokom kog se festival priključuje proslavi „Evropskog dana narodne umetnosti” (European Folk Day), zvanično vezanoj baš za 23. septembar i to počev od ove godine. Zahvaljujući programu treće večeri festivala, nazvane upravo European Folk Day, Beograd je upisan i na tu evropsku mapu!

Obeležavanje „Evropskog dana narodne umetnosti” biće započeto međunarodnom konferencijom „Tradicija danas, u muzici sveta”, koja će biti održana u RTS Klubu – Galerijskom prostoru Radio Beograda počev od 11 sati, a okončano koncertima u večernjim časovima. Među brojnim sjajnim etno grupama iz Mađarske, sastav Erdőfű je skrenuo pažnju izuzetnim albumima objavljenim u protekle tri godine, koncertima i vrlo posećenim tanchaz-večerima, a nedavno je nominovan za nagradu „Najbolja nova grupa Evrope”, po izboru predstavnika nekoliko festivala okupljenih oko projekta „UpBeat”. Još iskusniji, a u svetskim okvirima mnogo poznatiji jeste poljski sastav Janusz Prusinowsky Kompania, koji na sličan način pristupa folklornoj tradiciji, autentično i osvežavajuće. Vođa sastava Januš Prušinovski jedan je od vodećih istraživača i promotera poljske izvorne muzike, ali i istaknuti violinista.

Kompaktan i ekskluzivan, program jedanaestog festivala „Todo Mundo” omogućiće domaćoj publici istinsko uživanje u koncertima vrhunskih, priznatih muzičara raznolikih umetničkih izraza.

Cena pojedinačne ulaznice iznosi 1.500 dinara za prvo veče (21. septembar) odnosno po 1.000 dinara za drugo i treće veče (22. i 23. septembar). Cena festivalskog kompleta iznosi 3.000 dinara. Za prvo veče, pojedinačne ulaznice je moguće kupiti u Zappa Baru (Kralja Petra 41) i preko sajta Tickets.rs, dok je komplet, kao i pojedinačne ulaznice za drugo i treće veče moguće nabaviti isključivo preko sajta Tickets.rs. Ulaznice se mogu kupiti i na samom ulazu, pre početka svake večeri.
Organizator festivala „Todo Mundo” je Udruženje „Ring Ring” u saradnji sa Muzičkim informativnim centrom Srbije. Festival su podržali: Ministarstvo kulture, Grad Beograd, Sounds of Europe/Kreativna Evropa, Ambasada Španije, Collegium Hungaricum Beograd, Austrijski kulturni forum, Instytut Adama Mickiewicza i RTS/Radio Beograd 3.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari