"Na balu u Novom Sadu": Velikani muzike na repertoaru koncerta povodom Dana grada 1Foto: A. L./Danas

„Na balu u Novom Sadu“ naziv je koncerta koji će biti organizovan na Dan grada – 1. februara u Gradskoj koncertnoj dvorani od 20 časova. U jednočasovnom programu publika će imati priliku da uživa u delima poznatih muzičkih velikana kao što su: Johan Štraus, Čajkovski, Korsakov, Verdi i drugi.

Naslov koncerta muzička je posveta i umetnička reminiscencija istorijskog nezaboravanog čina, daha istorije, inspiracije, slobode grada koji je 1. februara 1748. godine proglašen slobodnim kraljevskim gradom. „Poveljom slobodnog kraljevskog grada“ carice Marije Terezije, od kada će utvrđivati svoj duh slobode, poštovanja različitosti, višejezičnosti, prepoznatljive kulture i umetnosti, kažu iz Kulturnog centra Novog Sada.

Koncert „Na balu u Novom Sadu” predstavlja jednočasovni koncertni program u kome se prepliću poruke velikana kao što su Johan Štraus, Čajkovski, Korsakov, Verdi, Pučini, Maskanji, Masne, Čilea, Bize, Brams, Rihard Štraus, Leo Vajner i mnogi drugi značajni evropski kompozitori.

„Neke od kompozicija izvešće se po prvi put u našem gradu. Bravuroznom izvođenju gudačkog orkestra sastavljenog od akademskih gudača iz Simfonojskog orkestra RTS i filharmonije iz Beograda, predvođenim našim istaknutim maestrom Dejanom Savićem, dirigentom, iz Beograda, u inspirativnim, romantičnim i neprolazno lepim lirskim operskim bravurama pridružiće se i operska solistkinja, Zorica Belić“, nastavljaju organizatori.

Operska solistkinja Belić na koncertu će pevati osam arija i, kako kaže, očekuje od publike da uživa u koncertu, dodajući da je novosadska publika naviknuta na visoku ponudu kulturnog programa.

Koncertni program koncipiran je kao muzičko dinamički sled najinspirativnijih instrumentalnih i vokalno instrumentalnih minijatura kroz žanrove orkestarskih svita, igara, valcera, solo pesama, operskih arija, intermeca, sa porukom svakog dela da je muzika neprolazna vrednost koja pobeđuje vreme i razlike, sjedinjuje ljude u lepoti i inspiraciji, zaključili su iz KCNS.

Ulaz na koncert je slobodan.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.