Na malom prostoru reći sve 1

Međunarodno bijenale umetnosti minijature, najveća i najsveobuhvatnija manifestacija umetnosti malog formata u Srbiji, počinje u subotu, 16. aprila, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Na 13. izdanju učestvuju umetnici iz 40 zemalja (Švajcarske, Kanade, Rumunije, Japana, Argentine, Indije, Belorusije, Belgije…), a za izložbenu selekciju odabrano je 1.019 radova koje potpisuje 690 autora. Publika će postavke moći da pogleda u Modernoj galeriji i Likovnom salonu Kulturnog centra.

Glavna nagrada bijenala – Gran pri, pripala je Vladanu Martinoviću za skulpturu „Bela kocka XXI, Crna kocka XIV“.

Sedam ravnopravnih prvih nagrada u svim kategorijama dodeljene su ovaj put: za slikarstvo – Fredu Maesu (Belgija), za grafiku – Zoranu Grmašu (Srbija), za skulpturu – Zoranu Vraneševiću (Srbija), za crtež – Sačiko Nakazavi (Japan), za primenjenu umetnost – Igoru Kovaleviču (Ukrajina), za fotografiju – Lihi Talmor, za intermediju – Mileni Lazarević (Srbija). Od ovog izdanja Bijenale ima i četiri specijalna priznanja – dva za slikarstvo (nagrada Vinarije Aleksandrović za figuraciju i nagrada preduzeća Maxima za kolorit) i dve za skulpturu (nagrada Marmor Hotavlje Grupe za rad u kamenu i nagrada Rudnik i flotacija – Rudnik za rad u metalu).

Nikola Kusovac, predednik žirija, istakao je da je minijatura jako zgodna za komunikaciju.

– Minijature daju mogućnost da se na jako malom prostoru kaže sve. To je provokacija. Probleme koje imate kada izlažete veliku umetnost ovde ne postoje. Radovi su dostupniji svim prostorima. S druge strane, stvaralački izazovi su identični na 10×10 centimetara kao i na 10×10 metara. Postoje mesta koja pokušavaju da prave ovakve izložbe, ali Milanovac daleko prednjači sa svojim postavkama – rekao je Kusovac, koji je bio na čelu i prvog bijenala u Milanovcu pre 27 godina.
Direktor Kulturnog centra Dragan Arsić napomenuo je da ova ustanova organizuje i Festival kratkog filma „Kratka forma“, koja je proistekla iz Bijenala minijature, zbog čega je ovo jedna od retkih institucija koja ima jasan koncept. Međunarodno bijenale umetnosti minijature održava se pod pokroviteljstvom opštine Gornji Milanovac i republičkog Ministarstva kulture i informisanja.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Svečano otvaranje Doma kulture

Deo rekonstrukcije zgrade Doma kulture u Gornjem Milanovcu završen je tako da će ova ustanova biti svečano otvorena u petak, 8. aprila. Prema rečima direktora Kulturnog centra Dragana Arsića, građani Gornjeg Milanovca između ostalog dobili su i novu rekonstruisanu salu sa 450 mesta. Posle otvaranja, kada će nastupiti Danijela Veselinović sa svojim trubačkim orkestrom i alternativni rok bend E-Play, na programu će biti predstave amaterskih i profesionalnih pozorišta za decu i odrasle, izložbe, koncerti… Deo pratećeg programa Međunarodnog bijenala umetnosti minijature – izložba Marka Tubića, dobitnika Gran prija 12. izdanja manifestacije, biće organizovan u galeriji ovog prostora od 5. maja.

– Nastavićemo sa intenzitetom rada kao i do sada. Kulturni centar može se pohvaliti da je prošle godine organizovao 386 događaja, što ne mogu da kažu mnoge kulturne ustanove u Srbiji – kaže Arsić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari