Na Mokranjčevom tragu 1

Ovogodišnji Mokranjčevi dani posvećeni su čuvanju idejne okosnice manifestacije čija je osnovna misija promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

Programom festivala daje se doprinos afirmaciji Mokranjčevog i uopšte srpskog muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, sa akcentom na negovanju horske tradicije.

Programski koncept festivala zadržao je osnovne stubove: natpevavanje, horske koncerte – nastup reprezentativnog subotičkog ansambla “Collegium Musicum Catholicum”pod upravom mladog dirigenta Miroslava Stantića – kamerne i vokalno-instrumentalne koncerte, kao i svoje tradicionalne prateće programe. Na festivalu će ansambl nacionalnog teatra izvesti nedavno postavljeno, ali već na brojnim festivalima afirmisano delo, “Bolivud”autorskog tima Maja Pelević i Anja Đorđević, koje su snagom svog talenta i imaginacije na scenu našeg vodećeg teatra prvi put u posleratnoj istoriji dovele potisnuti žanr mjuzikla.

Na koncertnom podijumu predstaviće se klavirski kvintet “Altro senso”koji ekskluzivno izvodi dela jednog kod nas nedovoljno afirmisanog autora prve polovine 20. veka – Petra Stojanovića – pokazujući da njegova kamerna muzika može da stoji rame uz rame sa vodećim svetskim autorima u toj oblasti. Istovremeno festivalska publika imaće priliku da vidi izložbu o životu i radu Petra Stojanovića koju je pripremila Nataša Špaček i bliže se upozna sa životom i stvaralaštvom poznatog violiniste i kompozitora, jednog od osnivača “Muzičke akademije”u Beogradu. Zatim nastupa kamerni orkestar “Metamorfozis”predvođen violistom Sašom Mirkovićem a na repertoaru su pretežno dela savremenih srpskih kompozitora. Mirković će takođe, u sklopu ove godine obnovljenih “Večernjih serenada”, izvesti vrlo atraktivan program pod imenom “Nach Bach”- sa kompozicijama srpskih autora koje su inspirisane Bahovim čelo svitama i posvećene Mirkoviću, našem danas najistaknutijem violisti, umetniku nesvakidašnje energije i snage izraza.

Veliki deo programa Mokranjčevih dana afirmiše vokalnu muziku i na taj način odaje specifičnu poštu Mokranjčevom delu. Odu glasu, instrumentu u koji je Mokranjac najviše verovao, na različite načine daće naše operske dive, Iva Mrvoš Anokić i Snežana Savić Sekulić, koje će publici predstaviti lepotu naše solo pesme, a Negotinci će imati priliku da uživaju i u vokalnom umeću grupe “Constantin”iz Niša. Čućemo i jednog intrigantnog, svestranog umetnika, makedonskog gitaristu Vlatka Stefanovskog, koji će svirati sa svojim triom. Stefanovski je nastupao sa “Londonskim simfonijskim orkestrom”, “Simfonijskim orkestrom”iz Lajpciga i mnogim drugim ansamblima, sa vodećim dirigentima i umetnicima iz sveta i uživa ogromno poštovanje među stručnjacima, ali ga voli i široka publika.

Na zatvaranju festivala nastupaju “Hor i Simfonijski orkestar RTS”uz učešće dečjih horova iz Negotina, pod rukovodstvom Bojana Suđića sa svojim inovativnim, vrlo originalnim i znalačkim tumačenjem popularne Orfove kompozicije “Carmina burana”. Predstaviće se atraktivni mladi solisti – Aleksandra Jovanović, Aleksandar Tolomir i Dragutin Matić – tako da će i publika našeg najstarijeg muzičkog festivala imati priliku da uživo čuje interpretaciju dela koja je ove godine doživela ovacije na Niškim horskim svečanostima, gde je izvedena na otvaranju festivala, kao i na spektakularnoj tašmajdanskoj “Noći muzike”pred 20.000 posetilaca.

U “pratećim”programima festivala takođe ostaju osnovni programi: “klasika u 11”- koncerti na otvorenom – i likovni program sa tri izložbe: Miloša Šobajića, tradicionalne kolonije “Eho muzike”i “Arheoakustika: sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije”. Na književnoj tribini biće predstavljen dobitnik “Drainčeve nagrade”Vlasta Mladenović i njegova poetska viđenja Mokranjca. Kad je u pitanju izdavaštvo, izabrana je jedna izuzetna knjiga posvećena velikom jubileju našeg muzičkog obrazovanja, to je monografija o 80 godina rada “Muzičke akademije/Fakulteta muzičke umetnosti”u Beogradu, autorke dr Ivane Perković, redovne profesorke Fakulteta.

Na programu festivala, koji se u nekoliko oblasti organizuje u saradnji sa “Drugim programom Radio Beograda”a povodom obeležavanja njegovih 60 godina rada, biće predstavljeno radiofonsko delo Ivane Stefanović “Veliki kamen”, koje je dobilo prestižnu nagradu “Prix Italia”za 2017. godinu. “Radionica zvuka”predstavlja još jedno uspelo delo – “Studenica – Sveri Svetog Save”Tanje Radujević Susa. U saradnji sa “Drugim programom”biće ove godine realizovane i “Niti tradicije”u Mokranju.

Na naučnoj tribini posvećenoj stvaralaštvu Mokranjca o svojim istraživanjima govoriće dr Saša Božidarević, redovni profesor “Fakulteta umetnosti Univerziteta”u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji će izlaganje posvetiti o Mokranjčevim naslednicima u posleratnoj srpskoj muzici i njihovoj inspiraciji “rukovetima”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari