Na pozorišnom festivalu u Zrenjaninu danas dve dečije predstave 1Foto: Pozorište mladih

Subota je u programu 71. Festivala PPV u Zrenjaninu rezervisana za dečije predstave.

U terminu od 11 časova nastupa zrenjaninski lutkarski ansambl sa komadom „Dečak i mesec“ čiji je tekst, po motivima Ćopićeve pripovetke pisao Željko Hubač a režirala Vjera Vidov. Govoreći o savremenom dramskom tekstu Hubač kaže da je važno da mladi pisci dobiju šansu.

„Mi nemamo dramatruška odeljenja u pozorištima, što je ozbiljan problem, jer je, između ostalog, zadatak tih odeljenja da prate i vrednuju rad dramskih pisaca, posebno onih mlađih. S druge strane imamo neke značajne konkurse za dramski tekst, pre svega onaj Sterijinog pozorja koji najbolje tekstove, ne samo da finansijski nagrađuje, nego često učestvuje i u njihovoj produkciji“, kže Željko Hubač.

On podseća na Hartefaktov konkurs, koji takođe vodi računa i o produkciji, pa Nagrada “Borislav Pekić” za mladog pisca koja se dodeljuje u Irigu i koja mladim piscima omogućuje štampanje drama.

„Kruna svega je Sterijino pozorje kao festival posvećen domaćem dramskom piscu, tako da, u suštini, mi imamo nekakav sistem koji motiviše mlade dramske pisce, ali druga strana medalje je da pozorišta imaju sve oskudniju produkciju. Takođe, cene za otkup autorskih prava za izvođenje drama sve su niže i zato mladi dramski pisci teško mogu da žive od pisanja, čak i ako su uspešni“, objašnjava Željko Hubač.

A u njegovoj predstavi „Dečak i mesec“ u naslovnoj ulozi je mladi glumac Predrag Grujić, koji je potpisao šestomesečni ugovor u zrenjaninskom pozorištu i čeka svoju šansu.

„Od skoro sam počeo da se bavim lutkarstvom, jer volim da igram za decu koja su divna publika i imam osećaj da mogu nešto korisno da uradim za njih i naučim ih. Lutkarstvo mi je interesantno jer je to tehnička stvar vođenja lutke, a sa druge strane izazov je emociju preneti publici preko lutke. Da to uspem, pravi je izazov za mene“, priča Predrag Grujić, kome je ovo treća lutkarska predstava.

U terminu od 19 časova na repertoaru je „Devojčica sa šibicama, predstava Pozorišta mladih, Festivala ekološkog pozorišta i Organizacije „Sloboda nema cenu“, koju su radile Sonja Petrović i Minja Petrić po motivima Andersenove priče.

„Radeći na predstavi shvatili smo da je prosjačenje i trgovina ljudima mnogo veći problem nešto se o tome govori. Pozorište za decu i mlade ne treba da bude samo veselo i estetizovano, već treba da pokreće i ozbiljne teme kao što je ova. Uostalom, deca se susreću sa napuštenom decom i ljudima koji žive i rade na ulici, a njihov najveći problem je taj što ih sistem ne prepoznaje. Ne zna se tačan podatak koliko je njih, ali se zna da ne postoji dovoljan broj stratišta za decu ulice ni dovoljan broj kreveta, centara i obučenih ljudi koji bi se bavili ovim problemom. Zato smatram da je neophodno pričati o tome sa decom“, priča nam Sonja Petrović.

A glumica Kristina Savkov, koja je u glumi od malih nogu, kaže da je predstava teška, bude i suza ali deca, kaže, treba da se uče empatiji.

„Teška je tema kojom se bavimo, pogotovo jer se radi o nezaštićenoj deci, nevidljivoj za sistem i društvo u kojem živimo. U tom smislu, cilj naše predstave je da se progovori o ovoj temi, u nadi da će je što više dece i roditelja pogledati, da će pričati o njoj, na taj način razvijati empatiju, koje je sve manje među ljudima“, objašnjava Kristina Savkov.

Sutra je na programu Festivala PPV somoborska predstava „Tramvaj zvani želja“ u režiji Juga Đorđevića, a u ponedeljak, 11. aprila dodeljuju se nagrade.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari