Na svetskom bazaru Kreativni centar, Pčelica i Evro Buk 1

Na 56. Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji, koji je od osnivanja 1963. najveća svetska smotra dečije književnosti, ove godine učestvuju 1.442 izlagača iz 80 zemalja.

Zemlja počasni gost je Švajcarska. Sajam se završava sutra, a na njemu samostalno učestvuju tri izdavačke kuće iz Srbije: Kreativni centar, Pčelica i Evro Buk (Evro Book).

Kreativni centar je takoreći stekao punoletstvo među izdavačima u Bolonji, učestvuje 18. put. Za strane izdavače pripremio je više novih izdanja: serijal slikovnica s novim junakom Tigrićem Tigijem, koje podstiču sticanje dobrih navika, a delo su domaćih autora – pisaca Simeona Marinkovića i Slavice Marković, kojima se kao ilustrator pridružila Evelina Danev Rajninger.

Tu su i dve nove kartonske slikovnice „Pepeljuga“ i „Princeza na zrnu graška“, čiji su tekst najmlađim čitaocima prilagodili Simeon Marinković i Slavica Marković, a ilustracije su potpisale Manja Ćirić i Milica Radenković. Početnicima u čitanju namenjene su knjige „Bongo. Ili: Družina retkih kućnih ljubimaca“ Vesne Ćorović Butrić sa ilustracijama Manje Ćirić, „Baštovanov san“ Jasminke Petrović sa ilustracijama Dobrosava Boba Živkovića i dve knjige iz edicije „Princeza Sofija“ Vesne Aleksić, koje je ilustrovala Bojana Stojanović.

U Kreativnom centru skreću pažnju i na prvu od tri knjige za ljubitelje matematičkih problema – zbirku zadataka „Imate li kefalo?“ profesora hemije Šimona A. Đarmatija.

„Najuspešnija izdanja Kreativnog centra u svetu su pre svega knjige iz oblasti popularne nauke i popularne psihologije. Da bismo ih što bolje predstavili, prevodimo ih delimično ili u celini na engleski jezik. Uz to, povećanje broja naslova u okviru iste edicije pokazalo se kao dobar način na koji može da se privuče pažnja stranih izdavača.

Strani izdavači visoko cene naše knjige iz oblasti popularne nauke naročito u Kini, Južnoj Americi, Vijetnamu, Rusiji i Češkoj. Fenomen koji traje više od jedne decenije su knjige Tomislava Senćanskog „Mali kućni ogledi 1-4“, koje se u Češkoj štampaju kao pojedinačne knjige, omnibus izdanje i elektronska knjiga. Još jedan veoma popularan serijal je „Saznaj i probaj“, namenjen uzrastu od devet do 12 godina“, kažu u Kreativnom centru.

Ipak, već nekoliko godina unazad dve najprevođenije knjige ovog izdavača su „Seks za početnike“ Jasminke Petrović, ilustrator Bob Živković i „Knjiga za svaku devojčicu“ Violete Babić, ilustratorka Ana Grigorjev. Prema podacima ove izdavačke kuće, više od njenih 100 naslova prevedeno je na više od 30 jezika, dok je Kreativni centar koji ove godine slavi 30. rođendan, preveo više od 600 knjiga sa raznih jezika. Najviše prevoda je sa engleskog – 277 knjiga. Slede prevodi da francuskog – okruglo 100, italijanskog 75 i 33 sa švedskog jezika.

– Prvi susret sa Sajmom u Bolonji 1991. bio je šok. Bili smo očajni kada smo videli koliko se u svetu ulaže u knjigu za decu, a koliko je kod nas to skromno. Međutim, kada smo ozbiljnije analizirali, shvatili smo da postoje i prednosti naših knjiga. Mi smo već tada jako cenili dete kao čitaoca – mi smo tražili interakciju – objašnjavaju Simeon Marinković, osnivač, i Dejan Begović, direktor za strana prava u Kreativnom centru.

U Evro Buku ističu da su jedna od glavnih tema 56. Međunarodnog sajma u Bolonji izuzetne žene u književnom stvaralaštvu, zbog čega „sa ponosom u okviru svoje edicije „Zaboravljene priče“ predstavljaju rad Ane Grigorjev, jedne od najboljih srpskih umetnica u stvaralaštvu za decu“. Reč je o najnovijoj priči iz ove edicije „Ole Spavajko“ Hansa Kristijana Andersena o omalenom bajkolikom stvorenju koje nežno uvodi decu u carstvo snova.

„Evro Book će na ovom sajmu inostranim izdavačima predstaviti nova domaća izdanja za decu – bajke, basne, radne sveske, edukativne knjige i bojanke. Stara izdanja već dugo privlače pažnju brojnih izdavačkih kuća, što se vidi i kroz više od 40 ugovora o prodaji prava u 15 država sveta. Knjiga koju smo pripremili specijalno za ovaj sajam je bajka „Zlatokosa i tri medveda“ iz naše nove edicije „Čudesan svet bajki“ koja će biti u prodaji u Srbiji posle Bolonjskog sajma“, najavljuju u Evro Buku.

Neposredno pred početak ovogodišnjeg Sajma u Bolonji izdavačka kuća Pčelica iz Čačka potpisala ugovor sa jednom od najvećih izdavačkih kuća iz Rusije, kompanijom AST. Pčelica je ruskom izdavaču ustupila prava za objavljivanje serijala ilustrovanih knjiga „Kad su mali veliki“, autorke Nikolete Novak i ilustratora Alekse Jovanovića. Ove dve kuće, kako je najavio direktor Pčelice Goran Marković, u Bolonji će razgovarati o proširenju saradnje.

– U periodu između dva najveća svetska sajma knjiga za decu u Bolonji Pčelica je sklopila ugovore o izdavanju svojih knjiga i sa izdavačima iz Mađarske, Hrvatske, Makedonije, a proširena je saradnja i sa novim kineskim izdavačima, tako da sada, pored edicije „Priče iz šume“, autorke Nikolete Novak sa ilustracijama Alekse Jovanovića, kineski mališani mogu čitati i novu ediciju ilustrovanih priča „Prijatelji iz savane“, istog autorskog tima. Samo u poslednje dve godine naše knjige su prevedene na kineski, turski, italijanski, islandski, poljski, češki, slovenački, bugarski i druge jezike, a ove godine za Bolonju imamo konkretna interesovanja austrijskih, litvanskih i albanskih izdavača za nove naslove koje predstavljamo u Bolonji – kaže Marković.

Pčelica će ove godine u Bolonju predstavlja i sa: četiri enciklopedije serijala „Čudesna planeta“, deset knjiga edicije „Naklon ženama“, dva priručnika za mlade „Kad si meta puberteta“, četiri reilustrovana priručnika „Želimo da naučimo“.

Bart Mojer dobitnik „Nobela“ za dečiju književnost

U Bolonji, istovremeno kad i u Stokholmu juče je na Međunarodni dan knjige za decu, 2. aprila, kad se obeležava rođendan bajkopisca Hansa Kristijana Andersena, saopšteno ime ovogodišnjeg laureata Memorijalne nagrade Astrid Lindgren. „Nobela“ za dečiju književnost za 2019. dobio je belgijski pisac Bart Mojert (Bart Moeyaert). Mojert (1964) živi u Antverpenu. Počeo je da piše sa 19 godina i iza sebe ima više od 50 knjiga, od slikovnica i romana do poezije. NJegove nagrađivane i od kritičara hvaljene knjige prevedene su u više od 20 zemalja. Piše i televizijske scenarije i pozorišne predstave, bavi se prevođenjem i predaje kreativno pisanje. U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista juče se u Bolonji očekivalo da se na Međunarodni dan knjige za decu proglase dobitnici sajamskih nagrada.

„Berza“

Sajam u Bolonji okuplja izdavače knjiga, autore, ilustratore, književne agente, televizijske i filmske producente, distributere, štampare, knjižare i bibliotekare. Oni se susreću svakog proleća u ovom italijanskom gradu kako bi se upoznali sa svetskom produkcijom knjiga za decu, kupili i prodali autorska prava, pronašli ono što je najbolje u oblasti dečjeg izdavaštva, uspostavili nove kontakte, otkrili nove poslovne mogućnosti i razgovarali o poslednjim tokovima u izdavaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari