Nacional-populizam i demokratija

Arhipelag magazin

Ostavite komentar


  1. konacno jedan kvalitetan tekst, coveka koji ocito ume da napise ono sto misli.
    Ja ne umem tako da pisem ali da probam da objasnim kako vidim slicnost zapadne nazovi demokratije i totalitarizma koji je primena ogoljene sile; zapadna demokratija je formalizam kako pisac kaze a jos da je sustinska primena bilo bi nestvarno, ali nije, zapadna demokratija uglavnom daje nepotrebne slobode nizeg kvalilteta ali zato manipulise mase u interesu danas aktuelnih dubokih drzava, tj. pljackaskog kapitala. I zapadne demokratije kad posegnu za represijom kao npr. u francuskoj onda to upakuju u ugrozavanje demokratije, sto mu onda ponistava samu ideju, jer ispada da ko god ne misli kao vlast nije demokrata. A uz to vrlo cesto totalitarni rezimi imaju na mnogo visem nivou npr. zdravstvenu zastitu sitokih masa, sto kako danas nedvosmisleno vidimo u zapadnoj demokratiji nije pokazalo vrline. O Americkoj demokratiji ne bih trosio reci sem da je to najvisi nivo cinizma u svetu gde sve sto nije u interesu duboke drzave nije ni demokratija, pa makar to bio i jeftin lek koji ta demokratija ne proglasi podobnim. Maske su u svetu odavno spale, tako da formalna razlika postoji ali sustinska bas i ne.

  2. Porast populizma nije uzrok, već posledica slabljenja demokratije. Zato nije u redu optuživati ekonomsku krizu, migrante ili nešto treće za porast populizma. U ostalom Tramp i Džonson nisu došli na vlast nakon neke ekonomske ili političke krize. Obama je reizbran u vreme najveće ekonomske krize u SAD od Drugog svetskog rata. Razloge zašto su građani nezadovoljni i zašto su izgubili poverenje u tradicionalne demokratske vrednosti treba tražiti na drugim mestima, kao što su sveprisutna nepravda, korupcija, nekompetentnost i aljkavost državnih institucija. Zato građani traže krupne promene, koje nude populisti. A što se tiče postkomunističkih zemalja tiče teško je govoriti da je kod njih zaživela demokratija, razlika je jedino u tome koliko su poslušne.

Ostavite komentar


Kultura

„Zapretili su mi da će se potruditi da budem zabranjen“: Borisav Matić za Danas o napadu u Užicu 10

„Zapretili su mi da će se potruditi da budem zabranjen“: Borisav Matić za Danas o napadu u Užicu

„Rekli su mi da meni ne bi trebalo da bude dozvoljeno ni da pišem , ni da govorim i nisu nikako želeli da uđu u dijalog čak su mi uputili otvorenu pretnju da će se oni kao deo pozorišnog esnafa potruditi da ja budem zabranjen u svakom pzorišnom festivalu u Srbiji“, kaže za Danas Borisav Matić pozorišni kritičar, koga su, kako je juče saopštilo Udruženje kritičara i tetrologa Srbije napali reditelj Milan Nešković i rediteljka Jana Maričić.

Naslovna strana

Naslovna strana za 4. jun 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.