„Hoću da sam slikar, a ne žena“: Pre 108 godina preminula Nadežda Petrović

Ostavite komentar


  1. Vazno je napomenuti da je Nadezda Petrovic naslikala prvu ekspresionisticku sliku u Srbiji, a tragovi ideja koje ce se sklopiti taj njen u ekspresionizam – mozemo pratiti na njenim slikama i pre datuma koji oficijelno oznacava nastanak ekspresionizma -1905 – dakle kao neku vrstu ““protoekspresionizma““. Te bih slike poredio sa Munkovim slikama (sam Munk slika prvu ekspresionisticku sliku 12 godina pre 1905). Ipak, reklo bi se da je Munk svoj ekpresionizam bazirao na Van Gogu, dok je Nadezda mozda krenula od Gogena)

  2. Hvala autoru na tekstu, a Gospodu hvala na postojanju Nadežde Petrović. Život Nadeždin je impresivan, ja sam zadivljena onim što sam saznala o ovoj izvanrednoj ženi i smatram da svi Srbi treba da budu ponosni što imaju Veliku Nadezdu, zvezdu koja večno sja na svodu nebeskom. Volela bih da se mnogo mnogo više piše i govori o Nadeždi, i drugim velikim ljudima rođenim u Srbiji, i da neki filmski stvaralac napravi film o njoj.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.