Nagrada “Borislav Mihajlović Mihiz” Staši Bajac : Događanja u komadima ove dramske spisateljice su uvek u akciji govorenja 1Foto: Amir Hamzagic/ATAImages09, decembar, 2022, Beograd - U EU info centru odrzana je panel diskusija "Ona se budi" povodom kampanje protiv nasilja nad zenama i uoci Medjunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra. Photo: Amir Hamzagic/ATAImages

Staša Bajac dobitnica je Nagrade za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“.

Odluku o tomem jednoglasno je doneo žiri Nagrade,  koji je radio u sastavu Maja Pelević, dramaturškinja i dramska spisateljica, Dimitrije Kokanov, dramaturg i dramski pisac, i Svetislav Jovanov, kritičar i teatrolog (predsednik žirija),

Nagradu  dodeljuje Fond „Borislav Mihajlović Mihiz“ i Srpska čitaonica Irig, a Staši Bajac, dramskoj spisateljici iz Beograda, kojoj je ovo priznanje pripalo za dosadašnji ostvareni opus biće uručeno 17. oktobra u Irigu, na dan rođenja Borislava Mihajlovića Mihiza.

U obrazloženju žirija Nagrade, navodi se da je ovogodišnja dobitnica Mihizove nagrade za dramsko stvaralaštvo Staša Bajac autorka koja, baš kao i sam Mihiz, deluje na više različitih polja, kao dramska spisateljica i scenaristkinja, potom kao pozorišna dramaturškinja, a od nedavno i kao autorka proze.

„Dramsko pismo Staše Bajac predstavlja reprezentativan primerak doslednog promišljanja i ispitivanja granica dramskog teksta u savremenoj srpskoj dramskoj književnosti.

Reč je o autorki vrlo distinktivnog stila, koja kontinuirano u svojim radovima zadržava i snažno razvija pojedine elemente dramskog teksta, kao što su dramska lica i njihovi autentični govori, ali strateški žrtvuje tradicionalne sisteme reprezentacije dramske radnje.

Događanja u komadima Staše Bajac su diskurzivno postavljena, ona su uvek u akciji govorenja.

Jezik kojim govore junaci drama Staše Bajac je savremen, sirov i bogat žargonima.

Veština kojom autorka oblikuje monologe i replike u svojim dramama ono je što odabranim junacima i njihovim govornim karakteristikama daje veličinu kroz poetičnost koju autorka postiže razvijanjem struktura teksta.

Bajac bira da komunicira sa publikom fenomene naše svakodnevice koristeći jezik koji nam je svima poznat, a veštom dramaturgijom, koja se pre svega zasniva na fragmentaciji teksta i stvaranju mozaika, gradi uzbudljive, gotovo filmske, priče.

Žiri: „One koje vidi kao društvene Druge, Staša Bajac ne osuđuje već se trudi da ih razume“

Autorka u svojim komadima kritički sagledava realnost u kojoj živi, njene drame su neka vrsta komentara proisteklog iz temeljnog promišljanja i sagledavanja različitih pojava sa margine našeg društva. One koje vidi kao društvene Druge, Staša Bajac ne osuđuje već se trudi da ih razume.

Ona je zainteresovana za subjektivnu vizuru svojih junaka čak i kada piše u formi dramskog dijaloga gde je glavna junakinja Ja postavljena kao centar dok su ostali likovi određeni relacijama sa njom: Moj muž, Moja ćerka, Njen muž (“Letnjikovac”).

Dijalog je u drami „Letnjikovac“ baš kao i fragmenti monologa u drami „Vodopadi“ postavljen kao niz iskaza koji se prepliću zakonima autorkine poetske namere, stvarajući tako kompleksnu govornu partituru.

Ovaj princip autorka posebno razvija i usavršava u svojevrsnom dramskom diptihu „Ovaj će biti drugačiji“ i „Ova će biti ista“ gde posvećeno propituje rodne uloge u savremenom društvu, kao i jezičke karakteristike tih pozicija koje su uslovljene tvrdim tradicionalnim idejama binarnih razlika.

Staša Bajac je nedvosmisleno autentična i jedinstvena autorka u našem dramskom i širem književnom kontekstu, te kao takva zaslužuje da njen rad bude nagrađen nagradom koja nosi ime Borislava Mihajlovića Mihiza” navodi se u obrazloženju žirija.

Biografija dobitnice

Staša Bajac diplomirala je dramaturgiju na FDU, kao i narativni film i audiovizuelne tehnologije na UDK u Berlinu.

Autorka je desetine nagrađivanih scenarija za kratkometražne i dugometražne filmove prikazane na festivalima u Berlinu, Kanu, Sarajevu, Sao Paolu. Među njima su Vlažnost Nikole Ljuce i Asimetrija Maše Nešković.

Jedan je od scenarista serija Grupa, Državni službenik i Žigosani u reketu, a pisala je i režirala dokumentarnu seriju Ona se budi.

Njene drame objavljene su u Sceni, Teatronu, zbirci Prst Fonda Hartefakt, a po nagrađivanoj drami Rekonstrukcija snimljen je TV film.

Drame Ovaj će biti drugačiji, dobitnik Hartefaktovog konkursa za najbolji dramski tekst 2017. i Ova će biti ista na redovnom su repertoaru Ateljea 212 i prevedene su na više jezika.

Radila je kao stručna konsultantkinja u okviru filmskih koprodukcionih marketa, prevoditeljka je sa engleskog jezika, skript doktorka i novinarka. Živi i radi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari