Đura JakšićĐura Jakšić, foto: Đura Jakšić - Mišić, Snežana V. (2017) Slikarstvo Đure Jakšića, Beograd: University of Belgrade

U uži izbor za ovogodišnju, trideset i osmu po redu prestižnu nagradu „Đura Jakšić”, koja se dodeljuje pod patronatom istoimene Narodne biblioteke u Srpskoj Crnji, stručni žiri uvrstio je jedanaest zbiriki poezije.

U uži izbor za ovogodišnju, trideset i osmu po redu prestižnu nagradu „Đura Jakšić”, koja se dodeljuje pod patronatom istoimene Narodne biblioteke u Srpskoj Crnji, stručni žiri uvrstio je jedanaest zbiriki poezije.

U svome obrazloženju, Žiri napominje:

,,Pomno razmotrivši svih stotinu osamnaest na konkurs pristiglih knjiga, uz duboko poštovanje varijeteta pesničkog nadahnuća koje se manifestovalo u delima kako etabliranih, tako i manje poznatih pesnikinja i pesnika, žiri u sastavu Marija Šimoković, Dragan Jovanović Danilov i Srđan Orsić, na više elektronskih sednica, došao je do zaključka da je jedino pravedno istaći sve naslove oko čijeg smo se nespornog kvaliteta usaglasili.

U nameri da zaokružna ostvarenja domaće pesničke produkcije dodatno promovišemo i široj čitalačkoj publici skrenemo pažnju i na izdanja u medijima manje zastupljenih izdavača, koja su im možda promakla, a koja imaju neupitnu vrednost, imajući na umu raznovrsnost kako stvaralačkih poetika, tako i estetskih načela za vrednovanje istih, kao najbolje knjige poezije objavljene na srpskom jeziku između prošlogodišnjih i ovogodišnjih ,,Đurinih dana“, izdvojili smo sledeća dela:

Dejan Aleksić, Odavde se vidi (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad);

Jelena Marićević Balać, Arsenal (Sumatra izdavaštvo, Šabac);

Gordana Đilas, Hvatanje mesečine (Narodna biblitoteka ,,Žarko Zrenjanin“, Zrenjanin)

Nina Živančević, Jedini izvor svetlosti (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad);

Slobodan Zubanović, Vidi Vidi (Arhipelag, Beograd);

Slobodan Jović, U kostreti (Čigoja, Beograd);

Vladimir Kopicl, Zavijanje za oligarhom (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad);

Dragan Lakićević, Plačem u tami (Partenon, Beograd);

Radomir D. Mitrić, Kino Mediteran (Sumatra izdavaštvo, Šabac);

Vlasta Mladenović, Balkanski splet, prozaide (Presing, Mladenovac; Kulturistok, Negotin);

Đorđo Sladoje, Dimni znaci (Štampar Makarije, Beograd; Narodna biblitoteka ,,Žarko Zrenjanin“, Zrenjanin).“

O ovogodišnjem laureatu, kome će nagrada u vidu diplome i novčanog iznosa, biti uručena na ceremoniji svečanog otvaranja ,,Đurinih dana – Liparskih večeri“ u Srpskoj Crnji 7. Juna. Žiri će saopštiti odluku najkasnije do 3. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari