Nagrada “Keltima” na festivalu Viennale 1Foto promo

Na upravo završenom Filmskom festivalu Viennale u Beču, jednom od najstarijih u svetu koji traje od 1960. godine, dodeljeno je pet nagrada i priznanja, a među nagrađenima je i ostvarenje „Kelti“ Milice Tomović.

Posle svetske premijere na ovogodišnjem Berlinalu,

nagrade za najbolji dugometražni film na 50. festivalu u Kijevu, nagrade žirija kritike FIPRESCI, trijumfa na Sarajevo film festivalu i nagrade “Srce Sarajeva” za najbolju režiju, “Kelti” su u Beču ovenčani nagradom žirija čitalaca uglednog lista Štandard, objavio je Filmski centar Srbije.

Ovo priznanje Štandarda dobija film koji nema austrijskog distributera, a čije prikazivanje po bioskopima Austrije žiri posebno preporučuje.

Ukoliko film pronađe distributera, Štandard će to podržati besplatnim reklamnim prostorom na svojim stranicama, a naša publika će “Kelte” premijerno gledati u okviru takmičarskog  programa 27. Festivala autorskog filma, koji će biti održan od 26. novembra do 3. decembra.

Na ovogodišnjem Viennalu prikazani su brojni hitovi nagrađivani u Berlinu, Kanu, Veneciji, ostvarenja velikih reditelja poput Džejn Kempion, Ejbela Ferare, Pola Šredera, Pabla Lorena, Fransoa Ozona, Sergeja Loznice…, a značajnu pažnju bečke publike i kritike imala su još dva domaća dugometražna ostvarenja –“Pejzaži otpora” Marte Popivode i “Rampart” Marka Grbe Singha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari