Nagrada “Mangelos” za 2019. godinu Katarini Petrović 1Foto: Centar za promociju nauke

U petak, 6. jula, u galeriji Remont, za dobitnicu ovogodišnje nagrade “Mangelos” proglašena je Katarina Petrović, višegodišnja saradnica Centra za promociju nauke u okviru art+science programa.

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2019. godinu dodeljena je Katarini Petrović. Odluka žirija saopštena je u petak, 6. Jula, na otvaranju izložbe finalista u galeriji Remont u Beogradu.

U finalu za nagradu „Mangelos“, koja podrazumeva dvomesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku i samostalnu izložbu po povratku u Beograd, bili su i Nina Galić, Jelena Pantelić, Darko Vukić i Julija Zaharijević.

Na izložbi finalista nagrade „Mangelos“ Katarina je predstavila rad Cosmologicus v. 2.0. – generativnu instalaciju u kojoj se radio signali sa planete Jupiter prevode u jezik kao oblik automatizovane poezije. Rad je sačinjen od zapisa Jupiterovih radio signala, kompjuterskog softvera, tj. generativnog procesa, crnog kvadrata na staklenoj osnovi, i 32 knjige.

Katarina Petrović (1986, Niš) je umetnica i istraživačica čiji su rad i stvaralaštvo smešteni u sferu u kojoj se prepliću umetnost i nauka. Njeno istraživanje se fokusira na kosmogoniju, proces stvaranja i pojam generativnosti, a u radu koristi medije kao što su tekst, jezik, zvuk i kod.

Nagrada “Mangelos” za 2019. godinu Katarini Petrović 2
Foto: Centar za promociju nauke

Katarina Petrović završila je master studije na ArtScience departmanu Kraljevskog konzervatorijuma i Kraljevske akademije umetnosti u Hagu, kao i osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Odseku za slikarstvo. Kao stipendistkinja francuske vlade, pohađala je i École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu.

Katarina je višegodišnja saradnica Centra za promociju nauke, a u novembru 2018. na izložbi art+science+makers predstavila je rad Lexicon Liber Novus, u Institutu Servantes.

Koinicijatorka je ArtScience Forum platforme, kroz koju kontinuirano sarađuje i sa Centrom za promociju nauke.

Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u Beogradu (U10, Magacin, izložba art+science+makers), Arnehmu, Hagu, Milanu, Roterdamu i Ljubljani.

Njena skorašnja predavanja i prezentacije uključuju i učešće na art+science: makers konferenciji Centra za promociju nauke u Beogradu, seminaru Politike prostora na Norveškoj pozorišnoj akademiji u Fredrikstadu i Evropskom naučnom planetarnom kongresu u Nantu.

Nagrada “Mangelos” je prestižno priznanje koje nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, a deo je međunarodne mreže Young Visual Artists Awards (YVAA).

Izložba finalista nagrade “Mangelos” biće otvorena u galeriji Remont do 28. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari