Nagrada "Marko Glušac" Mariji Šarac za film Asimetrija 1Foto: FAF/ Tanja Drobnjak

Nagrada „Marko Glušac“ za najbolju montažu ove godine pripala Mariji Šarac za rad na filmu „Asimetrija“ Maše Nešković, objavio je danas montažer Radivoje Raša Andrić, i biće jej dodeljena 28. novembra pred projekciju u 19 časova u Kombank Dvorani.  

Andrić je obrazložio odluku da se nagrada dodeli montažeru na početku karijere, „u punoj stvaralačkoj snazi“, kako bi se ohrabrili i podstakli mladi umetnici.

Glavna glumica filma „Martin Eden“ Džesika Kresi, osvrnula se na svoj rad na filmskoj adaptaciji Džeka Londona, „Martin Eden“  Pijetra Marčela, koji je njena prva važnija fimska uloga.

Kresi se prethodno bavila filmskom produkcijom i distribucijom, ali Marčelo je smatrao da je podobna za ulogu baš zato što nije profesionalna glumica, jer je glavnu junakinju zamislio kao naivnu i nevinu, kao i da Kresi poseduje „karakternu autentičnost“ potrebnu da se  uspešno iznese, rečeno je u saopštenju.

Džesika je takođe dodala da je film nakon premijere u Veneciji imao uspešan bioskopski život – u italijanskim bioskopima je imao premijeru već  4. septembra, a kasnije i u njenoj rodnoj Francuskoj, kao i Nemačkoj. Posebnu pažnju italijanske javnosti izazvala je nagrada za najboljeg glumca na festivalu u Veneciji koju je osvojio Luka Marineli, iako je bilo očekivano da će pripasti Hoakinu Feniksu.

Reditelj filma „Mezostajun“ Ivan Ramljak se osvrnuo na svoj kratki film „Mezostajun“ koji se bavi kontrastom između turističkih mesta na Jadranskoj obali leti i zimi. Ističe da je bio šokiran onim što je video van turističke sezone – mesta koja u poptunosti zamru, do te mere da nijedan ugostititeljski lokal nije otvoren.

Dodaje da mu je primarno bilo bitno da ljudi iz Hrvatske i iz primorskih mesta shvate šta se dešava i reaguju na to, zbog čega mu je drago što je bio prikazan i dobro primljen u svim ovim mestima.Osvrnuo se i na mogućnosti finansiranja eksperimentalnog filma u Hrvatskoj, dodavši da je dobio određena sredstva iz fonda Hrvatskog audivizualnog centra namenjenog upravo  eksperimentalnom filmu kao i da je deo sredstava dobio od Kino Otoka.  Film će biti premijerno prikazan 27. novembra u 17h u Kombank Dvorani.

Ekipa filma „Who the Fuck Are You“ predvođena rediteljkom Marinom Radmilac najavila ga je kao „crno-belu, psihodeličnu, pank dramu“, dodavši da prikazuje iskustvo maničnog poremećaja, te se poigrava sa realnošću, tako da nikada nije jasno šta je stvarnost.

Film je sniman sa malim budžetom i glavnom ekipom od četiri stalna člana, koji su morali da rade više poslova i da se lako prilagode svakoj situaciji. Takođe, ističu da je film sniman na javnim lokacijama gerila stilom, tačnije bez dozvole, što je po rečima ekipe, dalo dodatnu energiju procesu.

Scenarista i glavni glumac filma , Kormoran Strajk  ističe da je primarno pozorišni glumac, te da se filmom pretežno bavi kao montažer, ali da ga je jedinstvenost projekta uverila da glumi, pored pisanja. Premijera filma zakazana je za 28. novembar u 19h, u Dvorani Kulturnog centra.

Reditelj fima „Pun mjesec“ Nermin Hamzagić istakao je zadovoljstvo što film ima premijeru na FAF-u, na kome je već gostovao sa svojim kratkim filmovima. Ekipa filma ističe da se njihov film bavi problemom korupcije koji je bitan za bosansko-hercegovački kontekst , iako nije jedinstven za njega.

Dodaju da se „Pun mjesec“ osvrće na to šta se desi kada društveni problem postaje ličan, kao i na odluke koje je pojedinac primoran da napravi u posebnim okolnostima. Osvrću se i na probleme produciranja dugometražnih filmova, mladih ali uveliko poznatih autora u Bosni i Hercegovini, koji teško dobijaju sredstva, budući da BiH nema filmski centar, već samo fond u sklopu Sarajevo Film Festivala.

Navode i izazove, ali prednosti snimanja sa malim budžetom, zbog koga je film nastao „primarno iz ljubavi“, tačnije na posvećenosti ekipe koje je verovala u projekat i dala sve od sebe, uprkos niskim ili nepostojećim honorarima. Premjera filma u Sarajevu zakazana za 30. novembar a ekipa filma se nada široj bioskopskoj distribuciji. Beogradska premijera zakazana je za 27. novembar u 19h u Dvorani Kulturnog centra, a biće održan i razgovor sa autorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari