Hrvatski književnik Slobodan Šnajder dobitnik je ovogodišnje nagrade „Meša Selimović“ za najbolji roman u prošloj godini objavljenom na govornom prostoru BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore za knjigu „Doba mjedi“.

Odluku je doneo žiri u sastavu: Mile Stojić, Filip David, Ivica Đikić, Emir Imamović Pirke i Milan Rakovac, a u užem izboru je pored „Doba mjedi“, bilo još četiri naslova: „Anđeo atentata“ Svetislava Basare, „Gdje si ti ovih godina“ Hadžema Hajdarevića, „Područje bez signala“ Roberta Perišića i „Islednik“ Dragana Velikića.

„Ovo djelo nam vraća vjeru u književnost kao veliku umjetnost, u literaturu koja nastaje daleko od svakodnevne produkcije i želje da se dodvori aktuelnim trendovima i ukusu rulje. ‘Doba mjedi’ knjiga je koja govori da se naši snovi uvijek i iznova odupiru nesnošljivoj buci historije i diktatu zaborava“, rekao je Mile Stojić, predsednik žirija. Stojić je dodao da je riječ o romansijerskoj sagi o ljubavi u vremenima kada se povijest okrutno igrala s ljudskim životima i sudbinama.

Roman „Doba mjedi“ prikazuje veliku priču o dvoje ljudi koji su odživeli svoje živote u doba ekstrema, te o njihovu sinu kome je zapalo to ne baš sretno nasledstvo. Slobodan Šnajder rođen je 1948. u Zagrebu gde je diplomirao filozofiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu. Bio je suosnivač i dugogodišnji urednik pozorišnog časopisa „Prolog“. Prozu objavljuje od 1966, a od 1969. godine deluje kao dramaturg, čime je uglavnom najznačajnije obeležio dosadašnji opus. Autor je dela: „Hrvatski Faust“, „Kamov, smrtopis“, „Gamllet“, „Enciklopedija izgubljenog vremena“, itd.

Svečana ceremonija proglašenja dobitnika nagrade „Meša Selimović“ održana je na 16. međunarodnim književnim susretima „Cum grano salis“, a dobitniku je uručen novčani iznos od sedam hiljada maraka (3.500 evra), mastionica i pero.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari