Nagrada žirija filmu „Treća i četvrta generacija“ koji se bavi nacističkom prošlošću, a publika nagradila „Emu“: Pobednici DOK #6 festival 1Foto promo Marina Bugarčić/DOK

Proglašenjem pobednika i projekcijom filma „Bioskop Laika“ autora Veljka Vidaka, u Mts Dvorani svečano je završen Šesti festival dokumentarnog filma DOK.

Nagradu za najbolje ostvarenje dobio je dokumentarac „Treća i četvrta generacija“ autora Lukasa Zinda iz Švajcarske, odlukom mladog žirija u kome su bili Una Dimitrijević, Neva Antonijević i Andrej Tomin. Kako je istaknuto u obrazloženju, ovo priznanje dodeljeno je „filmu koji ima veoma izazovnu i inspirativnu temu i koji je, kroz eksperimentalni pristup, dokumentovao život žene, časne sestre, koja se hrabro suočava sa nacističkom prošlošću svoje porodice“.

Istu nagradu na osnovu glasova publike poneo je dokumentarac „Ema“,  turske autorke Merve Kuš Mataradži, koji prati život Britanke Eme čiji je jedan beg iz škole zauvek promenio njen život. Mataradži je bila gošća festivala i imala je priliku da na ceremoniji dodele nagrada zahvali  publici na tako velikoj podršci.

Nagrada žirija filmu „Treća i četvrta generacija“ koji se bavi nacističkom prošlošću, a publika nagradila „Emu“: Pobednici DOK #6 festival 2
Foto promo Marina Bugarčić

Igor Stanković, direktor Mts Dvorane i distributerske kuće MegaCom Film, proglasio je najbolje ostvarenje festivala i publici se obratio rečima:

– Ovaj festival i saradnja sa Igorom Toholjem je dokaz da je DOK još jedan u nizu festivala koje organizujemo, i koji donosi potpuno drugačiji bioskopski duh. Broj filmova koje prikazujemo pokazao se kao prava mera za gledaoce, sale su bile rasprodate i veoma smo zadovoljni zbog toga – izjavio je Stanković.

Igor Toholj, umetnički direktor DOK,  najavio je nostalgični film koji je na simboličan način večeras zatvorio šesto izdanje DOK, „Bioskop Laika“, prikazan u Specijalnoj selekcije „Izvan mraka“, koji je posvećen bioskopu.

Ovaj dokumentarac Veljka Vidaka govori o izgradnji prvog bioskopa u malom gradu Karkile u Finskoj, koji oživljava zahvaljujući reditelju Akiju Kaurismakiju. Toholj je izrazio i zahvalnost Ministarstvu kulture i Sekretarijatu za kulturu grada Beograda na podršci, kao i Mts Dvorani i timu festivala koji predstavlja pravi pokretački motor DOK-a.

Ovogodišnji DOK otvoren je projekcijom filma „Anselm“ Vima Vendersa, od 1. do 4. februara prikazao je 15 dokumentarnih ostvarenja, a projekcije su pratili razgovori sa gostima festivala. Takmičarski program Enter Dok u kome učestvuju debitantski dugometražni dokumentarni filmovi, predstavio je sedam ostvarenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari