Od filmskih portreta Sesarije Evore, Džonija Depa i princeze Dajane do razotkrivanja tajni Holivuda 1Foto: Filip Olćan

Peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5 počinje večeras evropskom premijerom filma Moj prijatelj Tomi” čija je projekcija zakazana u 19:30 u mts Dvorani.

Koncept ovogodišnjeg programa zamišljen je kao presek aktuelne produkcije dugometražnog dokumentarnog filma pa će u sklopu njega, kako je najavio umetnički direktor festivala Igor Toholj biti zastupljeni svi pojavni oblici današnjeg dokumentarizma.

Od dokumentarnih portreta, eseja do angažovanih dokumentaraca na razne goruće teme koje su univerzalne za ceo svet. Jedna od karakteristika festivala je da već drugu godinu imamo žiri publike i glasove publike kao dva relevantna činioca na osnovu kojih filmovi u takmičarskoj konkurenciji dobijaju nagrade“, istakao je Toholj.

On je rekao da za njega predstavlja posebnu čast to što film Moj prijatelj Tomi” otvara festival, kao i to što će imati svetsku premijeru filma Mavena“ autora Andrije Lekića .

U glavnom takmičarskom programu, pored filmova o princezi Dajani, Sezariji Evori i Džoniju Depu prikazaćemo nekoliko angažovanih dokumentaraca. Izdvojio bih grčki film ‘Bez doma’, ostvarenje ‘Feministički odgovor’ Mari Peren rediteljke iz Francuske, i jedan šokantan dokumentarac ‘Lov na kitove’. Dva filma tematizuju Holivud, to su ‘Predstave rata’ o skrivenoj ulozi CIA u produkciji holivudskih filmova i film ‘Delovi tela’ koji otkriva mizogenu stranu Holivuda kada je u pitanju tretman glumica u filmovima. Ono što je meni, kao i bioskopskom gledaocu jako važno jeste da se projekcije odigravaju u jednoj od najboljih projekcionih sala Srbiji, u pitanju je Sala 6 u mts Dvorani“, istakao je Toholj na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Ulaznice za festival mogu se nabaviti na blagajni mts Dvorane i online putem sajta: https://www.mtsdvorana.rs/filmovi/dok5. Program petog izdanja DOK-a nalazi se na sajtu https://dokfest.rs/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari