"Decentralizacija filmske umetnosti": U Vranju otvoren 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma "Dokument 2022" 1Foto: vranje.org.rs

Međunarodni festival dokumentarnog filma „Dokument 2022“ otvoren je u četvrtak uveče u Pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju.

Osnivač i direktor festivala, Slađan Stojanović Frenki, naglasio je da je cilj festivala da se vranjskoj publici „na kraju godine prikaže sve ono što je aktuelno u svetu dokumentarnog filma u zemlji i regionu“.

„Ovog puta pripremili smo jedno svojevrsno putovanje kroz zemlje. Prvi film koji će biti prikazan snimljen je u Grčkoj, a pripremljeni su i filmovi snimljeni u Španiji i Skandinaviji. Na ovaj način publika će biti u prilici da upozna različite predele i zanimljive ljude i nadam se da će uživati. Ukupno će biti prikazano osam filmova iz četiri zemlje, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske“, rekao je Stojanović.

Publici se obratio i scenarista, reditelj i urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejan Dabić, istakavši da je trajanjem festivala „Dokument 2022“ mnogo urađeno za filmsku umetnost Grada i okoline, i da se na ovaj način „decentralizuje filmska umetnost“.

Prisutnima u sali Pozorišta „Bora Stanković“ obratili su se i autori dokumentarnih filmova koji će biti emitovani na festivalu.

"Decentralizacija filmske umetnosti": U Vranju otvoren 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma "Dokument 2022" 2
Foto: vranje.org.rs

Nakon uvodnih reči, publika je bila u prilici da pogleda srpske dokumentarne filmove „Zatvaranje“, Igora M. Toholja, i „To je Toma“, Vladimira Ristića.

Prikazan je, takođe, i dokumentarac „Ognjilo“, crnogorskog reditelja Vladimira Perovića.

Izabela Savić, članica Gradskog veća za kulturu i turizam, istakla da ovaj tradicionalni festival „godinama unazad vranjskoj publici prezentuje sve aktuelnosti iz sveta dokumentarnog filma, prikazujući najnovija dostignuća u ovoj oblasti“.

„Poslednjih godina svedoci smo uspona ove filmske forme, a sadržaji koji se prezentuju kroz dokumentarne filmove dragoceniji su od igranih filmova. Dokumentarci prenose stavove o istorijskim događajima, ljudima i mestima na autentičan način i donose saznanja o životu i svetu iz nekih drugačijih uglova“, istakla je Savić.

Festival traje do subote, 17. decembra, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Održava pod pokroviteljstvom Grada Vranja, a u organizaciji Udruženja „Dokument 06“ i Pozorišta „Bora Stanković“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari