Nagrade 22. Balkanske smotre mladih strip autora 1Foto: K.D.

Internacionalni žiri 22. Balkanske smotre mladih strip autora (BSMSA), održane od 14. do 16. avgusta u Leskovcu, odlučio je da Memorijalna plaketa Nikole Mitrovića Kokana u kategoriji strip crtača pripadne Franu Strukanu iz Hrvatske.

Žiri su činili Lasko Džurovski (strip crtač i ilustrator – predsednik), Milorad Vicanović Maza (strip crtač i ilustrator) i Marko Stojanović (strip scenarista i teoretičar).

Diplomu za istu kategoriju dobio je crnogorski umetnik Luka Cakić. Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za ilustraciju dobio je Ismail Inceoglu iz Bugarske. Diploma za istu kategoriju pripala je Milici Čeliković iz Užica i Filipu Cakovskom iz Makedonije.

Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za scenario dobila je Kaja Novšak iz Slovenije, a diplomu u istoj kategoriji podelili su Korina Hunjak iz Hrvatske i Efi Theodoroulou iz Grčke.

Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za strip teoriju dobio je Nikola Tasković iz Kragujevca, dok je diploma u istoj kategoriji otišla u ruke Millidaru Švonji iz Beograda.

Diplomom za najboljeg debitanta ovenčani su Miljana Marković iz Leskovca i Ana Leskovec iz Splita.

Takođe u sklopu manifestacije elektronski časopis za decu Ako mene pitaš… dodelio je, u sklopu manifestacije, nagradu za najboljeg mladog strip autora – Mlada velika nada Katarini Prokopović i Katarini Šterović iz Leskovca.

Nagrade beogradskog strip-izdavača Darkwood za najbulji strip dobili su Mustafa Karasu iz Turske i Julia Pozharischenskaja iz Rusije.

Konačno, priznanje Studentsko informativno-izdavačkog centra iz Niša za najbolji kratki strip dobio je Evgeni Jakovlev iz Rusija.

U programu 22. BSMSA, koja se odvijala u prostorima Leskovačkog kulturnog centra, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke Radoje Domanović, učestvovalo je 2.839 učesnika iz rekordnih 73 zemalja iz čitavog sveta.

Osim učesnika iz zemalja koje slove za strip-centre poput SAD, Francuske, Španije i Italije, pozivu za učestvovanje su se odazvali i strip autori iz zemalja koje su do ovog trenutka za stripsku javnost bile potpuna nepoznaninca, poput Burkine Faso, Mijanmara, Angole, Letonije, Nigerije, Bangladeša, Kameruna, Čilea, Tanzanije, Moldavije, Vijetnama, Sirije, Perua, Malavija…

Najstariji strip festival bivše Jugoslavije, Balkanska smotre mladih strip autora održana je 22. put uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Leskovaca i kompanija Tangled Hub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari