Nagrađen film "Magija filmske maske" i film o Savi Tekeliji 1Foto: Igor Živkić

Autoru Borislavu Hložanu, juče je uručena nagrada koju Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ dodeljuje za TV emisiju iz oblasti kulture, a koja se tematski odnosi na kulturni prostor Vojvodine i kojom se afirmiše i podržava kreativno TV stvaralaštvo u oblasti kulture.

Ove godine, nagrada je dodeljena deveti put, a Borislav Hložan ju je dobio kao autor emisije „Magija filmske maske“ u produkciji RTV Vojvodine.

Njegov dokumentarni film predstavlja omaž jednoj od najistaknutijih jugoslovenskih filmskih šminkerki i maskerki Radmili Todorović Ivatović, koja je kao makeup artist potpisala brojna kultna ostvarenja, kao što su filmovi „Nož“, „Rani radovi“, „Doručak s đavolom“ i „Žuta“, zatim „Žikina dinastija“, „Kuduz“ i  „Lepa sela lepo gore“, sve do serija „Otpisani“ i „Vruć vetar“. Ujedno, Hložanov dokumentarac je i omaž jednom pomalo zapostavljenom a izuzetno kreativnom zanimanju u filmskoj i televizijskoj umetnosti.

„Želim ovom prilikom da istaknem izuzetan značaj postojanja ove nagrade čiji je cilj vrednovanje najviših dometa televizijskog stvaralaštva koje se bavi kulturom. Danas, desetak godina nakon njenog ustanovljenja, poput mnogih mojih kolega koji se bave istim poslom, smatram da je nagrada „Medijakult“ opravdala svoju svrhu jer, autori koji su nagrađeni su dali veliki doprinos praćenju umetničkih zbivanja i afirmaciji pravih umetničkih vrednosti“, izjavio je za Danas Borislav Hložan čiji je film žiri odredio za najbolje ostvarenje jednoglasnom odlukom.

Takođe, ova institucija je treći put dodelila i specijalnu nagradu „Medijakult“ za TV emisiju iz oblasti srpske kulture realizovanu u regionu i dijaspori, a ovogodišnji laureati su scenaristkinja Snežana Milivojević i reditelj Đorđe Šibalin iz Budimpešte, za TV emisiju „Jednog Arađanina načertanije“ u produkciji MTVA.

Ovaj film na naučno-popularan način obrađuje životni put Save Popovića Tekelije, osnivača jedne od najvećih zadužbina izvan Srbije – zavoda „Tekelijanum“ u Budimpešti, doživotnog predsednika Matice srpske, plemića, tajnog carskog savetnika, filantropa, ktitora i prvog srpskog doktora prava, ali i prvog ugarskog državljanina sa ovim zvanjem, a da nije bio profesor univerziteta.

Nagrađen film "Magija filmske maske" i film o Savi Tekeliji 2

Laureati su bili sprečeni da dođu na jučerašnju dodelu nagrade iz Budimpešte, tako da je u njihovo ime nagradu primila dr Snežana Mišić, programski direktor Galerije Matice srpske, koja je pročitala i pismo zahvalnosti dvoje autora nagrađenog filma o Savi Tekeliji. U pismu zahvalnosti, između ostalog, navodi se:

„Mi, koji radimo u medijima na srpskom jeziku van matice, često se u svom radu osećamo nedovoljno javno prepoznatima, kako u zemljama gde decenijama obavljamo mukotrpan posao informisanja na maternjem jeziku, tako i u matičnoj zemlji Srbiji, gde se o našem radu vrlo malo, ili baš ništa ne zna. A kroz njega upravo objedinjujemo, promovišemo i popularišemo opšteistorijske, kulturne i umetničke vrednosti srpskog naroda, ono što je u njemu najbolje i najvrednije. Istovremeno, gradimo mostove između matične zemlje sa jedne, odnosno našeg i većinskog naroda u zemljama u kojima živimo sa druge strane, bilo da su u pitanju autohtone srpske zajednice u regionu ili srpska dijaspora u širem smislu. Zbog toga nagrada „Medijakult“ Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ za nas, koji radimo u srpskoj televizijskoj redakciji Mađarskog javnog servisa MTVA u Budimpešti, ima poseban profesionalni, ali i veliki lični značaj“, naveli su u pismu autori nagrađenog filma „Jednog Arađanina načertanije“, koji su se zahvalili i ekipi stručnjaka Galerije Matice srpske jer, kako su naveli, bez njihove nesebične pomoći u realizaciji filma o Tekeliji, „projekat sasvim sigurno ne bi bilo moguće ostvariti na ovakav način“.

Borislavu Hložanu, kao i dr Snežani Mišić koja je nagradu primila u ime dvoje autora iz Budimpešte, nagrade je uručio Nenad Šaponja, direktor KCV „Miloš Crnjanski“ koji je istakao da smatra ovu nagradu veoma važnom jer time Kulturni centar Vojvodine podstiče i vrednuje one koji kulturne sadržaje plasiraju javnosti na medijski visokom estetskom nivou.

Šest decenija kinematografije kroz priču o Radmili Todorović Ivatović

„Kroz priču u prvom licu o jednoj karijeri, koja je počela 1960. godine i trajala bezmalo šest decenija, ocrtavaju se ne samo detalji umetničkog sazrevanja Radmile Todorović Ivatović, već i lepota i teškoće nedovoljno cenjenog stvaralačkog rada šminkera i maskera, bez kojeg doživljaj pokretnih slika nikad ne bi bio potpun. Iz sećanja glumaca, reditelja i kolega koji pričaju o povučenoj, skromnoj i svom poslu izuzetno predanoj „Radici“, jasno se iscrtavaju i kinematografska vremena, ali i društvene okolnosti u kojima je živela i stvarala.“, samo je deo iz obrazloženja Žirija za nagrađeni film „Magija filske maske“ Borislava Hložana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari