Nagrađeni izdavači na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga 1Foto: Screenshot

Tradicionalne nagrade najboljim izdavačkim kućama i njihovim izdanjima dodeljene su juče na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Žiri u sastavu: Zlata Bojović (predsednik), Anđelka Cvijić, Dragan Simeunović i Bojan Jović, odlučio je da nagradu Izdavač godine dodeli novosadskom Prometeju i Pravoslavnoj reči, takođe iz Novog Sada. U užem izboru bila su još dva novosadska izdavača – Akademska knjiga i Matica srpska i Služebni glasnik iz Beograda.

„Prećutane teme, zaboravljeni događaji i ljudi, odlično uređenje knjiga i bogati izbor ilustracija su neke od odlika Prometeja. Time se odlikuju i knjige objavljene između dva Međunarodna beogradska sajma knjiga od kojih izdvajamo: Istoriju Petra Velikog Zaharija Orfelina, Dela Dejana Medakovića u 15 knjiga, Nastanak evropskih jezika, u dva toma, autora Marija Alineija. Izuzetan doprinos dat je i srpskoj leksikologiji, kao i lingvistici“, navodi se u obrazloženju.

Pravoslavna reč nagrađena je za: Izabrana dela Vasilija Krestića (komplet od 15 knjiga); Sabrana dela Milorada Ekmečića (komplet od 15 knjiga); Spomenicu Svetom Savi, koju su priredili episkop bački Irinej i Selimir Radulović, Na kapijama Konstantinopolja – Rusija i balkansko pitanje Slavenka Terzića, i Njegoš – biografija njegovog pesništva Mila Lompara.

Nagrada za izdavački poduhvat pripala je Službenom glasniku za Sabrana dela Stanislava Krakova, objavljena u zajedništvu sa Univerzitetsko bibliotekom Svetozar Marković. I ovde se kao glavni razlog navodi „skrajnutost“ pomenutog pisca i njegovo ponovno otkrivanje i izvođenje na svetlost dana njegovog lika i dela. „Sabranim delima Stanislava Krakova ispravlja se nepravda načinjena kako prema ovom izuzetnom piscu tako i našoj najširoj čitalačkoj publici“, zaključuje žiri u svom obrazloženju.

U uži izbor za Izdavački poduhvat godine ušla su i: edicija Agora izdavačke kuće Clio, Sabrana dela Grozdane Olujić u izdanju SKZ, Mirča Elijade – sabrani romani koje je objavila Geopoetika i Izabrana dela Petera Handkea u izdanju Lagune.

Najbolji izdavači iz dijaspore su Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske Banjaluka, za ediciju Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima Republike Srpske i Matica Srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, Podgorica, za Crna Gora kroz istorijska dokumenta (narod, jezik, crkva, država) Jovana B. Markuša.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke dobila je knjiga Kulturna politika Kraljevina Jugoslavije 1918-1941 Ljubodraga Dimića, u izdanju Filipa Višnjića.

Najbolja Dečja knjiga je edicija Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu, u izdanju Pčelica izdavaštva DOO iz Čačka. Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip u 2022. godini dobili su vršački KOV za 50 godina postojanja, Čigoja štampa, za biblioteku Ortograf, Darkwood za stripove Korto Malteze i Modesti Blejz, Biblioteke grada Beograda za ediciju Festovih 50.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari