Nagrađivani film „Kristina” o transrodnoj seks – radnici premijerno na 28. Festivalu autorskog filma 1Foto: Promo

Film “Kristina” Nikole Spasića koji je na upravo završenom 19. Festivalu evropskog filma u Sevilji osvojio nagradu za najboljeg reditelja prvog ili drugog filma premijerno će biti prikazan domaćoj publici na 28. Festivalu autorskog filma u okviru programa “Hrabri Balkan”.

Film “Kristina” Nikole Spasića koji je na upravo završenom 19. Festivalu evropskog filma u Sevilji osvojio nagradu za najboljeg reditelja prvog ili drugog filma premijerno će biti prikazan domaćoj publici na 28. Festivalu autorskog filma u okviru programa “Hrabri Balkan”.

Ovo ostvarenje zasnovano je na stvarnoj ličnosti koja u filmu glumi samu sebe a sinopsis nam otkriva da je Kristina transrodna seks radnica koja živi sa mačkom, sakuplja antikvitete i odlazi na seanse nehipnotičke regresije.

Posle jedne seanse, upoznaje Marka i u tom trenutku se rađa platonska ljubav između ovo dvoje ljudi čiji slučajni susreti tek predstoje.
Glavnu ulogu u filmu tumači Kristina Milosavljević, scenaristkinja filma je Milanka Gvoić a direktor fotografije je Igor Lazić.

Milanka Gvoić i Nikola Spasić su takođe i producenti ovog ostvarenja.

Srpski film „Kristina” takmičio na festivalu evropskog filma u Sevilji u selekciji Novi Talas, a u konkurenciji za ovu nagradu bili su prvi i drugi filmovi reditelja iz svih takmičarskih selekcija.

Festival u Sevilji jedan je od najcenjenijih španskih i evropskih filmskih festivala.

Uslov za učešće u njegovom programu je da film nije prikazan ranije na teritoriji Španije. Festival je poznat i po tome što se svake godine na njemu objavljuju nominacije za EFA nagradu, poznatu i kao evropski oskar.

Svetsku premijeru film “Kristina” je imao na čuvenom festivalu FID u Marseju u julu ove godine na kom je osvojio Grand Prix, dok je prikazivanje u Sevilji bila španska premijera i drugi festival na kome je ovo
ostvarenje prikazano.

Film je producirala produkcijska kuća Rezon iz Novog Sada a distributer filma je kompanija Reason8 iz
Londona.

Filmu „Kristina“ krajem novembra predstoje italijanska premijera u glavnom takmičarskom programu Torino Film Festivala i nacionalna premijera na 28. FAF-u a odmah zatim, početkom decembra, sledi drugo prikazivanje u Španiji, na Lanzarote Film Festivalu, na Kanarskim ostrvima, kao i projekcije na zatvaranju festivala Merlinka u Beogradu i Novom Sadu i projekcije na otvaranju Euro In Festivala u sklopu programa koji predstavlja Filmski Front.

Film je producirala produkcijska kuća Rezon iz Novog Sada a distributer filma je kompanija Reason8 iz Londona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari