Najbolji filmFoto: Moviestore Collection Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Kada razmišljamo o tome koji je najbolji film u poslednjih 25 godina, mnogi zanimljivi naslovi nam padaju na pamet, ali teško je doći do nekog opšteg konsenzusa.

Međutim, sajt Rotten Tomatoes rešio je da povodom svoje 25. godišnjice zatraži od čak 10.000 kritičara da kažu pet najboljih filmova u tom periodu, piše Index.hr.

Na osnovu toga, oni su napravilii listu 25 najboljih, a evo koji filmovi su na listi od top 10 i koji je najbolji film u poslednjih 25 godina.

10. The Social Network (Dejvid Finčer)

Snimljen po istinitoj priči, film prati osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga od njegovih dana na Harvardu do suđenja i kontroverzi koje su pratile uspon njegove društvene mreže.

Film istražuje motivaciju, izdaju i cenu postizanja globalne dominacije u digitalnom dobu.

9. The Matrix (sestre Vačovski)

Haker Neo otkriva da svet u kojem živi zapravo nije stvarnost, nego simulacija koju su mašine stvorile kako bi kontrolisale ljudsku populaciju.

Uz pomoć pobunjenika, uključujući Morfeusa i Triniti, Neo se bori protiv veštačke inteligencije kako bi oslobodio čovečanstvo.

8. Pan’s Labyrinth (Giljermo del Toro)

Za vreme građanskog rata u Španiji mlada devojčica Ofelija otkriva misteriozan lavirint i susreće mitološkog Pana koji joj zadaje zadatke kako bi otkrio je li ona davno izgubljena princeza fantastičnog kraljevstva.

Dok se suočava s fantastičnim stvorenjima i opasnostima, Ofelija se istovremeno bori s brutalnošću stvarnog sveta oko nje.

Kritičari izdvajaju najbolji film

7. Spirited Away (Hajao Mijazaki)

Mlada devojčica Čihiro i njeni roditelji tokom putovanja zalutaju u napušteni zabavni park.

Kada joj se roditelji zbog jedne čarolije pretvore u svinje, Čihiro se mora uputiti u čudesan svet duhova kako bi ih spasila.

6. In the Mood for Love (Vong Kar-Vai)

U šezdesetim godinama prošlog veka, u Hong Kongu, dvoje suseda, gospodin Čou i gđa Čan, otkrivaju da ih njihovi bračni partneri varaju.

Kako sve više vremena provode zajedno, razvijaju blisku vezu obeleženu snažnom čežnjom i suzdržanošću.

Kroz prekrasno snimljene scene i emotivnu glazbu, film isprepliće teme ljubavi, tuge i propuštenih prilika, predstavljajući osećaj tihe patnje i neizgovorenih strasti.

5. Portrait of a Lady on Fire (Selin Sijama)

U 18. veku, umetnica Merien je zadužena za slikanje portreta mlade žene po imenu Eloiz, koji će biti poslat njenom budućem suprugu.

Dok Merien tajno posmatra Eloiz kako bi mogla da je naslika, dve žene postupno razvijaju duboku i strastvenu vezu.

4. The Dark Knight (Kristofer Nolan)

Brus Vejn, poznatiji kao superheroj Betmen, suočava se s anarhističkim kriminalcem po imenu Džoker.

Džokerov haos i destrukcija testiraju Betmena, njegove saveznike i celi Gotam, prisiljavajući Mračnog viteza da preispita svoje metode i moralne granice.

Najbolji film je možda najveće iznenađenje

3. Mulholland Dr. (Dejvid Linč)

Ovaj neo-noar psihološki triler prati Beti, mladu nadu iz provincije koja dolazi u Los Anđeles kako bi postala glumica, ali ubrzo se upušta u misterioznu zaveru sa ženom koju je srela u svom stanu.

Kako se stvarnost i iluzija isprepliću, Linčov film postaje nadrealistična meditacija o ambicijama, ljubavi i iluzijama Holivuda, gde ništa nije onakvo kakvo se čini na prvi pogled.

2. Parasite (Bong Džun-Ho)

Porodica Kim, koja živi na ivici siromaštva, postupno se uvlači u živote bogate porodice Park i postaju njihovi kućni pomoćnici.

No kad njihova prevara bude otkrivena, događaji će se preokrenuti u neočekivanom i mračnom nizu.

1. Mad Max: Fury Road (Džordž Miler)

Prvo mesto zauzima Milerov nastavak franšize Mad Max, u kojem glavne uloge igraju Šarliz Teron i Tom Hardi.

U surovom postapokaliptičnom svetu, gde resursi poput vode i goriva vladaju sudbinama, Maks Rokatanski, muškarac progonjen svojom prošlošću, biva upleten u buntovnu misiju koju vodi neustrašiva Furiosa.

Dok beže od tiranina Imortan Džoa i njegove brutalne vojske, dvojac zajedno s grupom Imortanovih zarobljenica kreće na put prepun adrenalinskih potera i borbi, kako bi pronašli legendarno Zeleno mesto i nadu u bolju budućnost.

Kako se vama čini ova lista? Da li ste iznenađeni time koji je najbolji film?

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari