Najbolji scenario "Nebesa" Srđana Dragojevića, nagrada publike filmu "Ala je lep ovaj svet" Filipa Čolovića 1Foto promo/FCS

  U konkurenciji 13 domaćih ostvarenja prikazanih u takmičarskom programu 46. Festivala filmskog scenarija Vrnjačka Banja, trijumfovao je Srđan Dragojević sa crnom komedijom „Nebesa“, koja je odlukom žirija osvojila prvu nagradu i proglašena najboljom domaćom filmskom pričom u produkciji između dva festivala. Ovu provokativnu, duhovitu i mračnu priču Dragojević je napisao po motivima proze francuskog […]

 

U konkurenciji 13 domaćih ostvarenja prikazanih u takmičarskom programu 46. Festivala filmskog scenarija Vrnjačka Banja, trijumfovao je Srđan Dragojević sa crnom komedijom „Nebesa“, koja je odlukom žirija osvojila prvu nagradu i proglašena najboljom domaćom filmskom pričom u produkciji između dva festivala.

Ovu provokativnu, duhovitu i mračnu priču Dragojević je napisao po motivima proze francuskog pisca Marsela Emea (1902-1967), a „Nebesa“ su svetsku premijeru doživela na prošlogodišnjem festivalu u Lokarnu.

„Ove godine, u konkurenciji puno mladih autora, Prvu nagradu za scenario osvaja jedan stari vuk. Srđan Dragojević sa scenarijem filma „Nebesa“. To je duboko promišljen, dobro skrojeni komad, koji ambicioznu, zahtevnu i složenu strukturu adaptacije kratkih priča Marsela Emea realizuje sa velikim talentom i veštinom“, saopštio je žiri.

Milan V. Puzić, scenarista, i reditelji Dejan Zečević i Milutin Petrović, koji su ove godine odlučivali o pobednicima, drugu nagradu dodelili su Ljubici Luković za scenario filma „Leto kada sam naučila da letim“, u režiji Radivoja Raše Andrića, koji se zasniva na istoimenom hit romanu Jasminke Petrović.

Luković je, kako je ocenio žiri, „tačno, jednostavno i retko efikasno isplela emotivnu priču o odrastanju jedne tinejdžerke“.

Treća nagrada 46. festivala pripala je Vuku Ršumoviću, Aleksi Ršumoviću i Ognjenu Jankoviću za scenario filma „Zlatni dečko“, u režiji Ognjena Jankovića.

„Originalan scenario koji se na uverljiv i vešt način hvata u koštac sa, za današnje vreme, pomalo klišeiziranom temom kriminogenog savremenog društva. Film „Zlatni dečko“ pokazuje da je moguće da debitantsko delo postane pravi bioskopski hit. Uslov za to su: odlična režija, gluma i produkcija, ali pre svega pažljivo promišljen scenario“, saopšteno je u obrazloženju za nagradu.

Nagrada „Slavko Lazarević“ za najbolji scenario koju dodeljuje žiri novinara i filmskih kritičara (Zorica Dragojević, Saša Radojević i Dragan Abrozić), pripala je Milici Tomović i Tanji Šljivar za film „Kelti“.

„Značajan doprinos filma „Kelti“ je u tome što je revalorizovao događaje teških devedesetih sa intimne strane, signalizirajući da je u sadašnjem trenutku od posebne važnosti za našu kulturu da se uspostavi odnos prema teškom nasleđu te decenije, preispita na ljudskom nivou i konačno odgvori na pitanje šta se sa svima nama desilo u tom periodu“, istakao je žiri.

U takmičarskoj kategoriji manjinskih koprodukcija. nagradu za najbolji scenario poneli su Ivor Martinić i Zrinko Ogresta, za film „Plavi cvijet“, koji Ogresta potpisuje kao reditelj i saradnik na scenariju.

 

„Govoreći o nesređenim odnosima majke, ćerke i unuke, o tri generacije žena u vremenu sadašnjem, scenaristi kroz želje za ostvarenjem ispisuju priču o polarizaciji vrednosnih normi, oslikavajući portret društva u kome vladaju sebičnost, samoživost i samoća“, saopštio je žiri koi je radio u sastavu Siniša Bokan, Jovan Milinov i Milan Nikodijević.

A glasovima publike, koju filmski stvaraoci često smatraju i najdražim i najnepristrasnijim žirijem, ovogodišnji pobednik festivala u Vrnjačkoj Banji je romantična komedija „Ala je lep ovaj svet“, u režiji Filipa Čolovića, po scenariju glumca Andreja Šepetkovskog.

Čolovićevom filmu, koji on potpisuje i kao saradnik na scenariju, pripala je nagrada publike koju dodeljuje generalni sponzor Festivala „Gorki list“, a premijerno je prikazan na otvaranju 46. festivala.

„Zlatno pero Gordana Mihića“ scenaristi Srđanu Koljeviću

Umetnički savet festivala nagradu „Zlatno pero Gordana Mihića“ za izuzetan doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji dodelio je Srđanu Koljeviću.

Repliku rimskog srebrnjaka sa likom Cara Konstantina, žiri grada domaćina dodelio Anđelki Prpić za izuzetan doprinos afirmaciji i promociji Festivala filmskog scenarija.

Njima su priznanja uručena prilikom svečanog otvaranja, a novoustanovljena nagrada „Marko Živić“ za najboljeg mladog glumca pripala je Danici Grubački za ulogu Stele u filmu „Porno priča“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari