Najgori filmovi Ala Paćina 1Foto: Shutterstock/Matteo Chinellato

Gluma je za mene još uvek misterija. Nju ne možeš razumeti. Možeš da probaš – ali sama gluma, ja to još uvek ne shvatam. Ove reči izgovorio je legendarni glumac Al Paćino.

Od polovine šezdesetih godina prošlog veka Al Paćino snimio je više od 50 filmova, nekoliko TV ostvarenja, igrao u tridesetak pozorišnih predstava i osvajao silne nagrade, od Oskara, Bafte i Zlatnog globusa, do Emija i Toni priznanja.

Među zvezde filmskog platna vinuo ga je „Kum“ Frensisa Forda Kopole iz 1972. godine. Sledile su role u još dva nastavka „Kuma“, za koji i danas sam kaže da su remek-dela.

Ali i u ostvarenjima: „Pasje popodne“, „Serpiko“, „Karlitov put“, „Lice s ožiljkom“, „More ljubavi“, „Gluvarenje“, „Frenki i Džoni“, „Miris žene“, „Gradska skupština“, „Đavolji advokat“, „Vrelina“, „Doni Brasko“, „Nesanica“, „Mletački trgovac“…

Kada su glumca jednom upitali kojih bi svojih pet filmova stavio u vremensku kapsulu, Al Paćino je ovako odgovorio: – Da pokažu ko sam bio? Morao bih da se vratim i istrpim muke gledanja svakog filma koji sam snimio i onda donesem neke zaključke. Ovako, bez razmišljanja rekao bih: “Kum I” i “Kum II”, “Lice s ožiljkom”, “Serpiko”, “U potrazi za Ričardom” i tu bih možda stao…

No, iako mu, po mnogima, nema ravnog, dešavalo mu se tokom briljantne karijere da ga kritika i publika i „pokose“ zbog nekih uloga.

Kao što se među najbolje ubrajaju one u „Kumu“ ili „Pasjem popodnevu“, godinama unazad pravljene su i liste najgorih Paćinovih uloga.

Evo filmova u kojima je ostvario pet najgorih rola, ako je suditi po ocenama na sajtu IMDB:

„Đilji“

Film Martina Bresta iz 2003. u kojem je igrao Starkmena toliko je loše prošao da je imao devet nominacija za Zlatnu malinu. Ne samo da su Ben Aflek i Dženifer Lopez, koji igraju glavne uloge, „počašćeni“ već i Paćino, a film i danas važi za jedan od najgorih svih vremena.

„Džek i Džil“

Božićna komedija Denisa Dugana iz 2011. u kojoj Adam Sendler igra dvostruku muško-žensku ulogu, a Al Paćino samoga sebe nešto je što holivudskoj legendi nikako nije trebalo, ocenila je kritika. I film je „trijumfovao“ na dodeli Zlatnih malina, osvojivši tri „glavne nagrade“.

„Sin nikog“

Iako kritičari nisu „pokosili“ Paćina zbog uloge, triler Dita Montijela iz 2011. sa Čeningom Tejtumom u glavnoj roli toliko je razočarao sve posle premijere na Sandensu da je holivudska legenda bila „kolateralna šteta“.

„Igra vešala“

Misteriozni triler Džonija Martina u kojem se detektivi odeljenja za ubistva udružuju sa kriminalnim profajlerom kako bi uhvatili serijskog ubicu čiji su zločini inspirisani dečjom „Igrom vešala“ imao je obećavajući početak. Ali, loš scenario i rediteljski postupak nisu dali šansu Paćinu da zasija, konstatovali su kritičari.

„Misconduct“

Kada je najavljeno da će se po prvi put na velikom platnu zajedno naći Al Paćino i Entoni Hopkins, svi su očekivali da će „sevati varnice“. Ali, triler iz 2016. u kojem Paćino glumi advokata, a Hopkins vlasnika uticajne farmaceutske kompanije pokazao je glumačke veličine u više nego prosečnom izdanju koji su se, kako su ocenili kritičari, prihvatili zadatka samo zbog novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari