Glumica Anđelka Prpić, ambasadorka manifestacije, svečano će otvoriti ovu smotru filmova za decu, a kako najavljuju organizatori – distributerska kuća MegaCom Film, na otvaranju će biti upriličen i zabavni program.

Kids fest biće održan širom Srbije od 23. do 30. oktobra u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Zrenjaninu i u još trideset gradova. Tokom festivala prikazuju se najkvalitetnija filmska ostvarenja koja dolaze iz celog sveta (Francuska, Švedska, Norveška, Danska…) za decu predškolskog i školskog uzrasta, a važan deo programa su i zabavne i kreativne radionice i igraonice u kojima se deca edukuju o važnim temama na njima prilagođen način. Ove godine raznovrstan program od 20 ostvarenja je podeljen u dve celine, KIDS program (4-12 godina) i TEEN program (12-18 godina).

Najmlađa publika moći će premijerno da pogleda animirana ostvarenja „Alvin i veverice: Velika avantura“, „Pat i Mat“, „Solan i Ludvig – velika trka za sirom“, „Čudovištance Moli“, „Sa vrha sveta“… kao i reprize hitova „Ledeno doba: Veliki udar“, „Snupi i Čarli Braun: Film o klinjama“, „Kung Fu panda 3“,… Za tinejdžere, a i one starije, tu je novi filma Terensa Malika, dokumentarac o istoriji Zemlje „Putovanje kroz vreme: Put života“, kao i komedija „Leto za velike stvari“, avantura „Odiseja“, animirani film „Avril i neverovatni svet“, novo ostvarenje Tima Bartona „Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu“.

Kao i prethodnih godina, važan deo festivala je Kids fest Arena u dvorani Doma sindikata, gde će u zabavnim, kreativnim i obrazovnim radionicama učestvovati brojni animatori i plesne grupe. Klinci i klinceze će imati priliku da učestvuju u kreativnom kutku Politike za decu, igricama sa Computerlandom, Naxi karaokama, radionici žongliranja, maloj školi programiranja i mnogim drugim animacijama.

U Beogradu se 12. Dečiji filmski festival održava u bioskopima Cineplexx UŠĆE Shopping Center, Cineplexx Delta City, Roda Cineplex, Dvorani Doma sindikata, bioskopu Fontana, Dvorani kulturnog centra, u Novom Sadu u bioskopu Arena Cineplex i CineStar Cinemas, a u Pančevu i Zrenjaninu, takođe u bioskopima CineStar Cinemas. Kids fest se u Kragujevcu održava u bioskopu Cineplexx Kragujevac Plaza, dok je u Nišu centar dešavanja festivala bioskop Vilin grad.

Cene karata za bioskopske projekcije na Kids festu nisu se menjale i staju od 200 do 370 dinara.

Trolovi

Kada Maka, optimistična i vesela princeza Trolova, započne opasnu misiju spasavanja svojih najboljih drugara od gladnih Bergena, moraće da zamoli Zakerala za pomoć, gradskog kuvara i pesimističkog realistu koji želi princezi da dokaže da svet nisu kolačići i duge. NJih dvoje će se zajedno upustiti u avanturu koja će ih odvesti van sveta koji im je poznat. Gven Stefani, DŽastin Timberlejk i Ana Kendrik pozajmljuju glasove u originalnoj verziji filma. „Trolovi“ su sinhronizovani na srpski jezik (Marko Mandić, Ana Štajdohar, Aleksandra Radosavljević, Ivan Zekić, LJiljana Stjepanović, Mara Mikić, Milan Antonić, Marko Kon…), a u domaće bioskope stižu od 3. novembra.