„Najmoćniji Srbin nakon cara Dušana”: Izložba o grofu Savi Vladislaviću u kragujevačkoj Narodnoj biblioteci 1Foto: Wikipedia

 

Izložba o diplomati Petra Prvog Velikog grofu Savi Vladislaviću Raguzinskom biće otvorena u ponedeljak, 5. februara, u 18 sati, na Galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” u Kragujevcu.

Po rečima organizatora postavka izložbe je koncipirana kao detaljna prezentacijoa više od 100 dokumenata, slika, crteža, fotografija i artefakata koji svedoče o impozantnom životnom putu, delu i zaveštanju „najmoćnijeg Srbina nakon cara Dušana”, kako su grofa Vladislavića svojevremno zvali.

Životni put najpoznatijeg ruskog diplomate tog doba se predstavlja publici u Kragujevcu zahvaljujući Radio televiziji Srbije, Nacionalnoj biblioteci Republike Burjatija i Predstavništvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u gradu Ulan Ude, prestonici ove Republike Ruske Federacije na čijem se krajnjem jugu nalazi grad Kjahta, drevni Trojickosavsk, koji je osnovao grof Sava Vladislavić u čast Svetog Save.

Izložba je podržana od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Na otvaranju izložbe će govoriti koautor izložbe Branko Vukomanović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari