Najpoznatiji srpski tenor Zoran Todorović gostuje u operi Toska 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

U subotu, 16. aprila na Velikoj sceni (19.30) Narodnog pozorišta u Beogradu nastupiće jedan od deset vodećih svetskih tenora današnjice Zoran Todorović u ulozi Kavaradosija u operi Đakoma Pučinija „Toska“.

U naslovnoj ulozi nastupa prvakinja Opere Jasmina Trumbetaš Petrović, saopšteno je iz Narodnog pozorišta.

Ulogu Barona Skarpije tumačiće Nikola Mijailović, bariton svetskog renomea i čest gost na mnogim zanačajnim operskim scenama širom sveta, a dirigentska palica biće u rukama Ane Zorane Brajović.

Operski pevač Zoran Todorović već godinama veoma uspešno nastupa u najznačajnijim svetskim operskim kućama kao što su Bavarska državna opera, Semper opera u Drezdenu, Nemačka opera i Državna opera u Berlinu, Holandska opera, Teatar La Mone u Briselu, Bečka državna opera, Opera San Franciska, Opera Los Anđelesa, Teatar Kapitol u Tuluzu, Marsejska opera, Kraljevska opera Kovent Garden, kao i na Festivalu u Bregencu i u Narodnom pozorištu u Tokiju, pod palicom najznačajnijih dirigenata našeg vremena.

Iako je karijeru započeo kao lirski tenor, raspon njegovog glasa omogućava mu da peva i dramske uloge.

Todorović je 2009. godine u Masimo Teatru u Palermu izveo svoj prvi vagnerovski repertoar, i to u naslovnoj ulozi Vagnerove opere Lorengrin. Od tada se na njegovom repertoaru niže veliki broj uloga dramskih tenora među kojim su: Andre Šenije, Dik Džonson u operi Devojka sa zapada, Žan u Masneovoj operi Herodijada, Polion u Normi, Manriko u Travijati, Don Alvaro u operi Moć sudbine , Turidu u operi Kavalerija rustikana i Kanio u operi Pajaci, Don Hose u operi Karmen, Kalaf u Turandotu, Ruđero u Lastavici, Kralj Artur i mnoge druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari