Najtraženije knjige Jelene Bačić Alimpić i ninovaca 1Foto: Fonet/ Ministarstvo kulture

Povodom 186. rođendana Narodne biblioteke Srbije, održana je Centralna manifestacija, na kojoj dodeljena nacionalna nagrada iz oblasti bibliotekarstva „Janko Šafarik“, a ovogodišnji dobitnik je nekadašnja upravnica Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva – Dragana Tipsarević.

Na svečanoj ceremoniji prisutnima se obratio upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. Svečanu besedu održao je književnik Vladimir Pištalo.

Ovom prilikom javnosti je predstavljeno i deset najpozajmljivanijih naslova u bibliotekama u protekloj godini, a taj rezultat dobijen je anketom sprovedenom među 155 biblioteka na koju je odgovorilo njih 105. Ubedljivo prvo mesto sa tri dela svoje knjige, izdavanih sukcesivno od 2015. do 2017, „Kazna za greh“ odnela je Jelena Bačić Alimpić, iza koje se sa skoro duplo manje „bodova“ nalazi prošlogodišnja dobitnica Ninove nagrade Ivana Dimić sa svojim romanom „Arazmas“. Sledi „Islednik“ Dragana Velikića, pa ponovo Bačić Alimpić sa naslovom „Nigde nema te“, pa Vladimir Kecmanović „Osama“, zatim Vlada Arsić „Kad zvona zaneme: Valjevo 1915.“ i onda, na šestom mestu, iza svih pomenutih, Andrić i njegova „Na Drini ćuprija“. Tu su još i „Veliki rat“ Aleksandra Gatalice, pa Vesna Dedić „Ničija“ i, na kraju, opet Kecmanović, knjiga o Andriću „Kainov ožiljak“.

Istoga dana u Kafe-knjižari Narodne biblioteke Srbije otvoren je Centar slovenskih kultura. Tom prilikom, prisutnima su se obratili: Vladan Vukosavljević, Andreja Rihter iz Foruma slovenskih kultura, Julija Sozina, rukovoditelj Centra slovenskih kultura u Sveruskoj nacionalnoj biblioteci inostrane literature ,,Rudomino“, Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske; Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije; i Gojko Božović, glavni urednik edicije „100 slovenskih romana“.

Književni program Portret Vladimira Pištala na kom je pisac zajedno sa bibliotekarima i gostima diskutovao o budućnosti biblioteka, o aktuelnim tendencijama u književnosti, o čitalačkoj publici i o svojim delima, održan je u Atrijumu Biblioteke, a potom su u Amfiteatru predstavljene su tri nove stručne publikacije iz edicije Savremena biblioteka u izdanju Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari