Najviše bodova Dejanu Saviću 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Upravni odbor Narodnog pozorišta prosledio je juče Ministarstvu kulture i informisanja Vlade Srbije rang-listu kandidata sa obrazloženjem predloga za novog upravnika NP, na kojoj je sa 39,5 od maksimalnih 40 bodova prvi v.d. ove ustanove dirigent Dejan Savić.

Iza njega su: glumac NP Predrag Miletić sa 25, scenograf Gorana Sundžum sa 22,5 i pijanista Maja Rajčić sa 21 bodom. Rang-lista kandidata koji su, kako je za Danas objasnio predsednik UO NP Aleksandar Gatalica, ocenjivani po tri kriterijuma, objavljena je juče posle sednice ovog tela.

UO je ispunio ranije najave i pre zakonskog roka, koji ističe 29. januara, predao Ministarstvu kulture rang-listu kandidata, čime je završio svoj deo posla oko izbora novog upravnika nacionalnog teatra. Zakonom o kulturi nije predviđen rok u kome Ministarstvo kulture i informisanja treba da, na osnovu predložene rang-liste, odluči čije će imenovanje za upravnika NP predložiti Vladi Srbije, rečeno je Danasu u ovom vladinom resoru. Ministar Vladan Vukosavljević je, predstavljajući novi UO NP, krajem prošle godine najavio da u februaru više neće biti „v.d. stanja“ u institucijama kulture u Srbiji.

Poslednje raspisivanje konkursa, 30. novembra 2016, za novog upravnika NP prate pravne kontraverze oko toga da li je prethodni konkurs iz 2015, na osnovu kog je za upravnika NP predložen reditelj Božidar Đurović, o čemu se Vlada Srbije nije izjasnila, završen ili ne. Ministarstvo kulture je pre raspisivanja novog konkursa povuklo sva ranije predloge o imenovanjima i razrešenjima, zbog čega smatra da je situacija pravno „čista“. Advokati Božidara Đurovića tvrde suprotno, pa su Prvom osnovnom sudu u Beogradu podneli zahtev da „Vlada Srbije najpre donese odluku o izabranom kandidatu na prethodnom konkursu i da sud uvede privremene mere – obustavi aktuelni konkurs, kao nezakonit“.

Ovim povodom, grupa od tridesetak intelektualaca i javnih ličnosti nedavno je uputila Vladi Srbije i Ministarstvu kulture Javni apel u kome traže da se izbor novog upravnika NP vrati u zakonske tokove – da se vlada najpre izjasni o predloženom Đurovićevom imenovanju, a potom od zavisno od vladine odluke raspiše novi konkurs.

Iako se u krugovima bliskim vladi spekuliše da je „slučaj Đurović“ zapeo zbog prethodnog i aktuelnog premijera Srbije Aleksandra Vučića, Aleksandar Gatalica juče je ponovio da je „izbor upravnika NP regularan“. Na poslednji konkurs prijavilo se pet kandidata, od kojih uslove nije ispunio samo tenor Boris Postovnik, stalni član hora Opere NP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari