Nalazimo se u fazi antiintelektualnog pozicioniranja

Slovenački pisac Andrej Blatnik, čija je knjiga priča "Kapiraš?" objavljena u izdanju Geopoetike, za Danas

Ostavite komentar


  1. Pitati pisca, čije su knjige pa i ova i kojoj se konkretno govori; prevedene na više jezika, kako tumači uspeh koji je postigao time da je njegova knjiga prevedena na srpski jezik, je u najmanju ruku pretenciozno .

  2. Poučeni planetarnom prođom sadržina kakve su knige o Hari Poteru i njegovoj družini koji obitavaju na zemlji, u vazduhu i vodi, čime poručuju deci i odraslima da ne sanjaju da mogu da menjaju realni svet nabolje, oslobode ga od Sotona koje vladaju životima ljudi na Planeti, tako se pisci se više udaljavaju od nekada zvanih revolucionarnih razmišljanja i nadanja u promene, za kakve ideje, s pravom narečene Božje, dali su svoje živote Jovan Krstitelj i Isus Hrist, kasnije Njihovi Apostoli, no i revolucionarni pisci koji su ispunjavali uslov u razmišljanju i pripovedanju koji im je ostavio Franc Kafka: “Smatram da bi trebalo čitati samo takve knjige koje nas ujedaju i bodu. Ako nas knjiga koju čitamo ne budi udarcem pesnicom po glavi, zašto je onada čitamo? Da nas usreći? Zaboga, bili bismo srećni i da nema knjiga, a knjige koje nas usrećuju mogli bismo za nuždu pisati i sami. Ali potrebne su nam knjige koje na nas deluju poput nesreće koja nas jako boli, poput smrti osobe koju smo volele više od sebe, kao da su nas odagnali u šumu, daleko od ljudi, kao samoubistvo, knjiga mora biti sekira za zamrzlo more u nama”

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.