Narodni muzej u Požarevcu obnavlja objekte date na čuvanje 1Dr Gordan Bojkovic direktor Narodnog muzeja u Pozarevcu Foto: M. V.

Narodni muzej u Požarevcu, osim što priređuje brojne tematske izložbe i čuva eksponate od izuzetnog istorijskog i kulturnog značaja, brine i o očuvanju i zaštiti objekata koji su mu povereni na staranje.

Prema rečima direktora ove ustanove, dr Gordana Bojkovića, upravo je takva delatnost obeležila godinu na izmaku. „Od projekata u 2019. godini, najznačajnijim smatramo završetak radova na krovu „Muzeja kulturne istorije“ u Nemanjinoj 9.

Sanirana je i četvorodelna etno- kuća u etno-parku na Tulbi i sređena unutrašnjost galerije Miodraga Markovića“, navodi Bojković. Radovi na zaštiti objekata su od izuzetnog značaja za Narodni muzej, jer se sprečava njihovo propadanje, ali i otvara više mogućnosti za izložbe.

Posebno je značajno sređivanje kuće u Nemanjinoj 9, koja je za svoje vreme nastanka – sredina 19. veka, bila izuzetan arhitektonski objekat za Srbiju.

„Sanacijom krova sprečena je dalja šteta od prokišnjavanja i vlage, a trenutno se radi obnova fasade. Nadamo se da ćemo u naredne dve godine izraditi i projekat restauracije unutrašnjosti, koja se svojim slikanim ukrasima izdvaja iz srpske arhitekture sredine 19. veka“, rekao je direktor.

Ove godine u Narodnom muzeju intenzivirali su i rad na ozakonjenju svih objekata i lokacija kojima ova ustanova upravlja. Na taj način će omogućiti lakšu izradu projekata sanacije na tim objektima i, shodno tome, realizovati njihovu obnovu i zaštitu.

„Posebno nam je važno da do 2021. godine saniramo vilu ,,Leposava“, pored Todićeve crkve, u Starom Kostolcu, jer će se 2021. godine navršiti sto godina od podizanja ovog prvoslavnog hrama crkve“, najavio je dr Bojković.

Navedeni radovi realizovani su zahvaljujući razumevanju i tesnoj saradnji sa lokalnom samoupravom, koja Narodnom muzeju pruža svu neophodnu pomoć i podršku.

„Naši planovi za narednu godinu počivaju upravo na poverenju u razumevanje naših potreba od strane gradonačelnika i njegovih saradnika, kao i od stručnih službi grada, kojima se ovom prilikom zahvaljujem na saradnji. U sledećoj godini radićemo na sređivanju galerije Miodraga Markovića i izdvojenih objekata na Tulbi, u Nemanjinoj 9“, najavio je direktor.

Glavna zgrada

„Sve više pažnje zahteva i glavna zgrada Narodnog muzeja, kao i njeni pomoćni objekti. Starost objekata i njihova specifičnost otežavaju uslove rada i tome se mora početi da posvećuje sve više pažnje“, smatra dr Bojković, koji se na čelu Narodnog muzeja nalazi od sredine 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari