Nastavljaju se arheološka istraživanja na severnom bedemu Tvrđave 1Foto S. Župljanin

Arheološka istraživanja na severnom bedemu Novopazarske tvrđave biće nastavljena sa 900 hiljada dinara, koliko su sredstva obezbeđena na konkursu za kulturno nasleđe Ministarstva kulture Srbije.

Istraživanja na ovom lokalitetu u samom centru grada počela su krajem leta prošle godine uz finansijsku podršku Grada.

Pronađeni su ostaci postamenta za topove, natpisi na staroosmanskom pismu, paralelno sa zidom bedema otkopan je i zid za koji se pretpostavlja da je deo kasarne.

Otkriven je i tunel delimično ozidan opekom, zidovi šestougaone kule Džephane (objekat za čuvanje municije), koja se poslednjih godina pojavljuje na starim fotografijama, zatim ostaci barutane, a pronađen je i novčić koji pripada kovanju ugarskog vladara Matijasa II iz 1618. godine.

Arheolozi iz Novog Pazara, Arheološkog instituta iz Beograda i Sarajevskog muzeja, prošlogodišnje istraživanje počeli su sa pretpostavkom da mogu da se pronađu ostaci Džaphane, ali pronalaženje drugih ostataka, za koje se nije znalo, promenili su do sada važeće pretpostavke o starosti kompleksa.

Novopazarska tvrđava je spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Celom dužinom južne strane „naslanja“ se na još jedno kulturno dobro – Staru čaršiju. Ima trougaonu osnovu koju opasuju tri bastiona – bedema.

Unutar kompleksa je simbol Novog Pazara Kula motrilja, čiju rekonstrukciju će finansijski pomoći Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kula motrilja je izgrađena početkom 17. veka, ne zna se po čijem naređenju i ko su bili graditelji, a tvrđava je izgrađena devedesetih godina 17. veka po naređenju tadašnjeg sultana. Više od pola veka unutar Novopazarske tvrđave je Gradski park.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari