Počela rekonstrukcija Kule Džephane na Novopazarskoj tvrđavi 1

Danas je počela prva faza rekonstrukcije Kule Džephane, koja se nalazi na severnom bedemu Novopazarske tvrđave.

Rekonstrukcija tog objekta radi se po smernicama Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Projektom je za prvu fazu predviđena sanacija ogradnog zida, koji je u lošem statičkom stanju, sanacija, restauracija i konzervacija svih ključnih objekata na severnom bedemu: Barutane i Zindana.

Ministarstvo turizma je, za radove u ovoj fazi, izdvojilo 24 miliona dinara, a lokalna samouprava 8 miliona, od kojih su 4 miliona dinara uložena u izradu neophodne dokumentacije.

U jesen 2019. u toku zaštitnih arheoloških radova na severnom bedemu Novopazarske tvrđave, otkriveni su ostaci Kule Džephane (objekta za čuvanje municije), Barutane (objekta za čuvanje baruta) i Zindana (zatvora).

Osim, što su otkriveni ostaci Džephane, utvrđeno je i kada je njena izgradnja počela. O njenom postojanju svedočile su fotografije sa početka prošlog veka, ali se nagađalo kada je izgrađena u 16. ili 17.veku.

Kada je otkrivena, arheolog novopazarskog muzeja „Ras“ i organizator zaštitnih arheoloških radova, Vladan Vidosavljević rekao je da su „čišćenjem strukture zidova tog objekta pronašli novčić kovan 1618.godine. Bio je to mašarski srebrni dinar iz vremena vladara Matijasa II. To otkriće je značajno, jer sa sigurnošću tvrdimo da Kula nije podignuta pre te godine, već najverovatnije u trećoj deceniji 17.veka“.

Početak radova, krajem oktobra prošle godine, označio je ministar turizma i omladine Husein Memić.

Tada je rečeno da je rok za završetak tih radova četiri meseca, koji bi, kako je planirano, u ovo vreme trebalo da su u završnoj fazi.

Zašto početak radova kasni skoro četiri i po meseca široj javnosti nije poznato.

Ministar turizma Memić je, pre desetak dana, ocenio da je to nedopustivo i da nije bio upoznat sa odlaganjem ugovorenog roka za završetak prve faze.

Posao za rekonstrukciju Kule dobile su firme „Koto“ iz Beograda i „DMD Krov“ iz Novog Pazara.

Beogradska firma je već radila rekonstrukciju Kule motrilje, koja se nalazi unutar Novopazarske tvrđave. Na tom spomeniku kulture završni radovi su nekoliko puta najavljivani i prolongirani.

Tom izvođaču radova poverena je i rekonstrukcija bisera islamske arhitekture Altun alem džamije u novopazarskoj Staroj čaršiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari