Ministar Memić: Nedopustivo kašnjenje radova na rekonstrukciji Džephane u Novom Pazaru 1Foto: Screenshot/YouTube

Ministar turizma i omladine Husein Memić rekao je danas da je kašnjenje radova na rekonstrukciji „Kule Džephane“ na Novopazarskoj tvrđavi nedopustivo, te da nije bio upoznat sa odlaganjem ugovorenog roka za završetak tih radova.

Početak radova najavljen je još krajem oktobra prošle godine, a posao rekonstrukcije ove kule, koja je trebalo da traje četiri meseca i bude već pri kraju, pripao je beogradskoj kompaniji „Koto“.

Memić je radiju Sto plus rekao da su izvođači radova, kao jedan od razloga za odlaganje završetka rekonstrukcije, naveli „nepovoljne vremenske uslove“, te da se od projekta nije odustalo (i pored kritika stručne javnosti) i da će prema njihovoj najavi radovi započeti ovog meseca.

„Nedopustivo je i neozbiljno da izvođač radova i Turistička organizacija Novi Pazar, koja je nosilac posla, aneksiraju ugovor i da nas ne obaveste, a nepovoljni vremenski uslovi ne mogu da budu razlog jer je od oktobra do danas prosečna temperatura bila 15 stepeni. Od projekta se ne odustaje, radovi u okviru prve faze počinju u martu, a odgovornost za odlaganje prvobitnog roka snose izvođač radova i nosilac tog posla na lokalu“, rekao je Memić.

Dodao je da je slična situacija i sa radovima na rekonstrukciji Altun-alem džamije, za čiju je sanaciju angažovana ista firma.

„Radovi ni tu nisu puno odmakli, a rekonstrukcija tog objekta ne zavisi od vremenskih uslova jer se radovi obavljaju uglavnom u zatvorenom prostoru“, istakao je Memić.

Radove na rekonstukciji Džephane, „Koto“ treba da izvrši sa lokalnom firmom „DMD Krov“, za 20,2 miliona dinara bez uključenog poreza.

Ostaci kula „Džephane“, „Baruthane“ i „Zindana“ otkriveni su 2019.godine nakon zaštitinih arheoloških istraživanja koje je sproveo Muzej „Ras“ u Novom Pazaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari