"Ne sada“ u Ostavinskoj Galeriji 1Foto: Privatna arhiva

Srpske lepe umetnosti predstavljaju izložbu Ne sada (fragmenti) u Ostavinskoj Galeriji (Kraljevića Marka 8) od večeras od 19 sati do 7. novembra.

Naime, zbog pandemije treće izdanje Srpskih lepih umetnosti je moralo biti otkazano ovog proleća ali umesto svoje izložbe „Srpske lepe“ će iznenaditi publiku nečim poznatim ali adekvatnim za aktuelni trenutak.

Reč je o izložbi slika „Ne sada“ koja je 2013. godine održana u foajeu Novobeogradske kulturne mreže i koja je bazirana na skorijem tekstu Waltera Benjamina.

"Ne sada“ u Ostavinskoj Galeriji 2
Foto: Privatna arhiva

Postavku izložbe obuhvata serija religioznih pred-modernih slika zajedno sa kopijama ikoničkih radova iz moderne umetnosti.

Moderne slike su tada po redosledu bile izložene pre pred-modernih ili su bile delimično prekrivene njima, kao da su slike budućnosti postale starine, a svet koji izranja pred nama počinjao da sve više liči na priče iz daleke prošlosti.

Deo novobeogradske postavke je potom prebačen u Van Abbemuseum u Ajndhovenu gde je trenutno predstavljen u okviru izložbe “The Making of Modern Art” (2017-2021).

Povodom pojma “ne-sada” Walter Benjamin je 2016. dao intervju za britanski časopis Afterall a srpski prevod tog intervjua biće uručen posetiocima fragmenta izložbe u Ostavinskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari