"Nebeska" Desanka Maksimović i Basara 1Foto: Đorđe Kojadinović

„Tražimo pomilovanje za grešnog našeg kolegu Svetislava Basaru povodom njegovog romana ‘Kontraendorfin’, u kome je opisao nešto što se nikada nije desilo sa nebeskom Desankom Maksimović, i oprosti mu Bože, jer ne zna što čini u svom delu ovenčanom prestižnom Ninovom nagradom“, ovako počinje javnosti juče prosleđeno saopštenje Udruženja književnika Srbije.

U saopštenju se osvrće i na „pad kriterijuma izdavača i urednika u izdavačkim kućama“, što, po njima, „dovodi do ovakvog omalovažavanja ne samo Desanke Maksimović, već nameće trend omalovažavanja srpskih književnih velikana, čime se obezvređuju kulturni identitet srpskog naroda i kulturne vrednosti koje su oni stvorili“. „Ovakve pojave u srpskoj književnoj kulturi ‘no basaran’, jer nivo svesti čitalaca je iznad teofilizacije Srbije“, zaključilo je UKS u saopštenju, koje se završava porukom „Desanka, oprosti nam“.

Udruženje književnika Srbije koje je nedavno u svoje redove primilo zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, želeći između ostalog da na taj način obezbedi sigurnu finansijsku podršku iz gradskog budžeta, jedno je od dva esnafska tzv. reprezentativna udruženja pisaca. Zbog njegove nečasne ratnohuškačke uloge devedesetih, tj. pojedinih njegovih istaknutih članova, iz ovog udruženja istupili su brojni pisci i osnovali novo – Srpsko književno društvo, čiji je član i, u saopštenju UKS „prozvani“, Svetislav Basara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari