Nećemo u fioku!: Ujedinjeni glasovi žena protiv nasilja na izložbi Ivane Smiljanić u Galeriji ULUS 1Foto sat Galerije ULUS

Izložba Nećemo u fioku! Ivane Smiljanić biće otvorena sutra u 19 sati i Galeriji ULUS i trajaće do 28. novembra.

„Na izložbi, koja je deo Nagrade ULUS-a za najbolji rad na 85. jesenjoj izložbi,  Ivana izlaže video, video-performanse, novu instalaciju izvedenu za ovu priliku, sastavljenu od printa velikih dimenzija i objekata u prostoru, i novi audio rad (sa spoljašnje strane izloga galerije,  prema Ulici Kneza Mihaila).

Naziv izložbe je preuzet (i minimalno prilagođen) iz video rada „Neću u fioku“, koji je Smiljanić radila 2021. godine, na poziv Feminističkog kulturnog centra Befem i Autonomnog ženskog centra, u saradnji sa ženskim organizacijama iz regiona, za kampanju „Ravnopravnost iz fioke: Za politike nenasilja!“.

Video „Neću u fioku“ je podsećanje na ogroman rad i zalaganja ženskih organizacija da se Istanbulska konvencija ratifikuje i primenjuje na ovim prostorima, kao i opomena, protest svih nas, sa svim našim posebnostima i razlikama, upućen vladama i odgovornim licima, da su naša bezbednost i osećaj sigurnosti na prvom mestu.

Posebnu vrednost i autentičnost videu daju portreti i glasovi žena sakupljeni putem javnog poziva, udruženi u borbi za politike nenasilja.
Ovaj video je odabran kao krovni za celu izložbu jer je ono što povezuje sve izložene radove – nasilje (sa svim svojim suptilnim oblicima), nebriga, diskriminacija, nečinjenje (tamo gde je adekvatan odgovor nadležnih neophodan i zakonom obavezujući).

Za praksu Ivane Smiljanić karakteristično je preklapanje života i umetnosti, izvrtanje „iznutra ka spolja“ i izložba „Nećemo u fioku!“ nije izuzetak. Novina je da, osim ličnih iskustava, tereta i nelagode koje delimo ili prepoznajemo u Ivaninim radovima, ova izložba „obasjava“ i neke primere dobre prakse, međusobne brige, solidarnosti i ljubavi. Jedan od tih primera je proces rada na izložbi sa Dejanom Vasićem i tekst Mirjane Dragosavljević, sa kojima ćemo biti upoznati do kraja izložbe.

Ove godine Autonomni ženski centar slavi 30 godina postojanja“, navodi se na sajtu Galerije ULUS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari