Negotin: Izložba „Mumija“ iz zaostavštine kraljevog privatnog sekretara Momčila Vukovića 1Foto: Promo

Dokumenti, slike, beleške s pojedinostima iz života kralja Petra Drugog Karađorđevića koje je brižljivo prikupljao i u izgnanstvu čuvao kraljev privatni sekretar Momčilo Vuković Birčanin prevalila su put sa Kanarskih ostrva do Užica i zahvaljujući direktoru Istorijskog arhiva Užice, Željku Markoviću, pretočeni su u izložbu „Mumija.

Od večeras „Mumiju“ će moći da pogledaju i Negotinci, jer će ova izložba povodom 21. oktobra, dana oslobođenja Negotina u Prvom svetskom ratu biti otvorena u Galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

Kako kažu u Istorijskom arhivu Negotin koji je zajedno sa užičkim Istorijskim arhivom organizator, u pitanju je izložba malo poznatih i do sada neobjavljenih fotografija iz zbirke Momčila Vukovića Birčanina, visokog vojnog oficira Kraljevine Jugoslavije koji je  do 1948. bio privatni sekretar kralja Petra Drugog Karađorđevića. Prema rečima autora Markovića izložba nosi naziv  „Mumija”, jer je to bio nadimak Momčila Vukovića još dok je služio u konjici Kraljeve garde.

-U zaostavštini Momčila Vukovića nalaze se zbirka fotografija i drugih arhivalija. Na planini Tihuana, na španskom ostrvu Tenerife, nalazi se, na jednom kiku, crkva svetog Nikole. Podno te crkve, u jednoj kući, u kanarskom selu, Željko Marković pomolio se pred pravoslavnom ikonom svetog Nikole. Ta je ikona nekada bila u Srbiji. Momčilovom ocu Dragoljubu, poklonio ju je princ Đorđe Кarađorđević u Nišu, ratne 1914. godine. Sa ikonom ispod šinjela, Dragoljub je prešao Albaniju i Кajmakčalan.  Iz Srbije je doputovala u Minhen, gde ju je Momčilu donela sestra Branka. Iz Minhena ju je na Tenerife, zajedno sa rukopisima i svim drugim spisima, fotografijama i računima, donela udova Her, potonja From, poćerka pokojnog gospodina Momčila Vukovića. Njena mati, Neli Vuković, čuvala ju je nakon smrti supruga Momčila. Nakon smrti majke, gospođa Her, stavila ju je u torbu, i skupa sa koferom prepunim rukopisa i fotografija, sela na avion i dopremila na Tenerife. Tamo su se mumificirali na suvom kanarskom vazduhu. U decembru 2017. godine autor ove izložbe, Željko Marković, doneo je ponovo u Srbiju – pojasnio nam je direktor negotinskog Istorijskog arhiva Nenad Vojinović.

Izložbu će večeras otvoriti izaslanik NjKV i član Krunskog veća Dragomir Acović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari